Så hanterar du som tonårsförälder valborg

Fanny Hedenmo/TT

Uppdaterad 2019-04-30 | Publicerad 2019-04-29

Många unga alkoholdebuterar under valborgsmässoafton, enligt Bris. Arkivbild.

Valborgsmässoafton innebär brasa och körsång, men också alkohol och fest. Är du tonårsförälder och känner oro inför kvällen? Här är tips på hur du ska hantera frågan med ditt barn.

Unga har aldrig druckit så lite alkohol som i dag. I alla fall inte sedan Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, CAN, började med sin årliga undersökning om skolelevers drogvanor 1971.

Unga alkoholdebuterar senare, dricker mer sällan och i mindre mängd än tidigare, visar rapporten från 2018.

Grupptryck

Men under vissa högtider tar alkoholen fortfarande en central plats.

Inför valborgsmässoafton får organisationen Bris många samtal från unga som vill tala om just alkohol, enligt organisationens generalsekreterare Magnus Jägerskog.

"Vi vet att valborg är en helg då många unga dricker för första gången. Det kan ofta handla om grupptryck, och en önskan att passa in", säger Jägerskog i ett pressmeddelande.

På samma sätt får Bris många samtal dagen efter valborgsmässoafton, från unga som vill prata om sådant som hänt under kvällen.

"Det kan handla om att de känner att de druckit för mycket och gjort något som de ångrar, att de hamnat i konflikter med kompisar, eller i värsta fall att de utsatts för övergrepp eller våld".

Skuldbelägg inte

För oroliga tonårsföräldrar listar Bris flera tips inför den alkoholstinna kvällen.

* Upprätta en dialog om alkohol med ditt barn utan att framställa det som ett förhör. Visa engagemang och nyfikenhet, och förklara din oro om du känner sådan.

* Hjälp ditt barn med att hitta sätt att säga nej. Många unga upplever ett grupptryck kring alkohol, och kan behöva tips på argument för att kunna säga nej från dig som förälder.

* Var själv nykter under valborg så att du kan hjälpa eller hämta om det skulle behövas.

* Visa att du finns där, vad som än händer. Säg till ditt barn att de alltid ska komma hem, även om de druckit alkohol. Om ditt barn dricker under valborg är det viktigt att prata om det i efterhand, men var noga med att inte skuldbelägga. Om barnet blir skuldbelagt eller bestraffat kan det minska barnets benägenhet att berätta nästa gång något händer.

Följ ämnen i artikeln