Cyklonen Kenneth drar in över Moçambique

avKarin Selåker Hangasmaa, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Flyg ställs in och skolor stängdes i Moçambique i väntan på cyklonen Kenneth – en dryg månad efter att Idai ödelade stora delar av landet.

Ovädret dödade tre personer i öriket Komorerna under onsdagen och sent på torsdagskvällen nådde den kraftiga cyklonen Moçambique.

Under torsdagen drog Kenneth in mot norra Moçambique och i bland annat provinsen Cabo Delgado föll tunga regn i hård vind.

– Vi har redan evakuerat 30 000 människor från områden som sannolikt kommer att drabbas av cyklonen. Den obligatoriska evakueringsprocessen kommer att fortsätta tills vi har alla människor i säkerhet, säger Paulo Tomas, talesperson för den nationella katastrofmyndigheten INGC.

Myndigheten säger sig ha tillräckligt med förnödenheter i lagren för att räcka till 140 000 människor i 15 dagar. Regeringen uppger att så många som 680 000 människor riskerar att drabbas av Kenneth och att fem floder och vattenleder vid kusten riskerar att stiga över sina bräddar och orsaka översvämningar.

1 av 3 | Foto: NASA
Cyklonen Kenneth drog in över Moçambique på torsdagskvällen.

Den kraftiga cyklonen nådde sent på torsdagskvällen fram till norra Moçambique, knappt en månad efter att ett annat oväder slagit hårt mot landet.

De starka vindarna har redan fällt träd och förstört båtar. FN varnar för översvämningar och jordskred, med vågor fem meter över det normala och 600 millimeter regn förväntas falla under några dagar.

Hjälporganisationer oroas över hur redan krisdrabbade Moçambique ska klara ytterligare en cyklon.

"Kommer att slå"

Även FN varnar för översvämningar och jordskred i Moçambiques norra delar . Samtidigt uttrycker hjälporganisationer stark oro över hur det redan krisdrabbade landet ska klara ytterligare en cyklon.

"Stormen kommer att slå mot norra Moçambique och vi väntar oss att kraftiga regn kommer att åstadkomma översvämningar och jordskred som kommer att påverka provinserna Cabo Delgado och Nampula", säger FN:s livsmedelsprogram (WFP) i ett uttalande.

"WFP arbetar tillsammans med myndigheterna och andra humanitära organisationer med en förberedande plan för en nödsituation."

Över 1 000 människor omkom i Moçambique, Zimbabwe och Malawi i samband med cyklonen Idai i mars. Den orsakade skador för mångmiljardbelopp och i dess spår råder nu svält och stor risk för smittoutbrott.

Tre döda

Även Komorerna och Tanzania beräknas drabbas av Kenneth. I Komorerna orsakade stormen översvämningar och jordskred när den drog in över önationen under onsdagskvällen och tre personer dödades.

I Tanzania tros cyklonen slå mot bland annat hamnstaden Tanga och turistön Pemba.

Kenneths vindstyrkor spås bli kraftigare än Idais, vilket gör den till en av de kraftigaste stormarna hittills att drabba Moçambique. Samtidigt tros ödeläggelsen bli mindre tack vare mindre regnfall. Norra Moçambique är också mindre befolkat än de delar av landet som drabbades hårdast av Idai.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Cyklon