Harpest

Harpest hotar Cykelvasan: Måste klä på sig

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Dalarna har problem med den myggburna sjukdomen harpest.

Därför uppmanas Cykelvasans tiotusentals deltagare att ha myggmedel och heltäckande kläder.

– Kan vi hjälpas åt så att färre drabbas så är det ju bra, säger Eva-Lena Frick, vd för Vasaloppet.

Harpest, eller tularemi, är en bakteriesjukdom som främst drabbar gnagare men även kan överföras till människan. Bland annat genom bett från mygga eller annan insekt, och beröring med smittat djur.

Harpest heter det eftersom att harar är mycket känsliga för bakterien och oftast dör om de smittas.

En människa som drabbas av harpest insjuknar akut med hög feber, huvudvärk och illamående. Om det sker genom myggbett kan det märkas genom att myggbettet blir mer irriterat än vanligt.

”Fler fall än förra året”

År 2015 hade Norrbotten och Västerbotten stora utbrott. Men förra året var Dalarna det mest drabbade länet i Sverige och Dalarna är fortsatt drabbat i år, rapporterar SVT Dalarna.

– Vi är uppe i nästan 200 fall. Det är ju såhär som harpest uppför sig, att vi har stora utbrott med några års mellanrum. Detta har börjat tidigt och har potential att bli ett väldigt stort utbrott, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i Aftonbladet TV.

Mellan fredag och söndag går Cykelvasan av stapeln, ett 94 kilometer långt lopp längs sträckan som traditionellt sett avverkas på skidor. Med anledning av detta har region Dalarna gått ut med en varning till alla som vistas i området kring Mora:

På grund av ökat antal fall av harpest i Dalarna rekommenderar vi att du använder myggmedel och gärna heltäckande kläder för att skydda dig mot myggbett, eftersom harpest kan föras över till människor via mygg. (Harpest smittar inte mellan människor.)

25 000 deltagare väntas

Cykelvasan har delat uppmaningen vidare till sina deltagare. Det största loppet, tävling/motionskategorin, är på lördag då 13 000 personer är anmälda. Totalt väntas omkring 25 000 deltagare.

– Vi har delat den informationen som region Dalarna skickat ut. Vi värnar självklart våra deltagare och vill dem allt gott, så vi rekommenderar att man följer rekommendationerna att använda myggmedel och heltäckande klädsel, säger Eva-Lena Frick, vd för Vasaloppet.

Hon vill understryka att det en uppmaning från regionen att använda myggmedel och långärmat, snarare än en varning.

– Att följa detta är upp till varje person. Vad vi kan göra är att sprida den här informationen, och det har vi gjort.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Göteborgsvarvet nära sluta i tragedi – Eduardo räddades av Ramona

ÄMNEN I ARTIKELN

Harpest

Cykelvasan

Tularemi