Äldre utsatta för bedrägeri – ”utger sig för att vara poliser”

avMaria-Elena Zelaya

Flera äldre har på några timmar fått samtal av personer som utger sig för att vara poliser. De så kallade poliserna säger över telefon att de ska komma förbi och hämta värdesaker, nu går polisen ut och varnar.

– Det är utan tvekan en kartläggning av något slag, säger Stefan Gustafsson presstalesperson vid polisen.

Inom loppet av fyra timmar på tisdagen har minst tre kvinnor i 60–80 årsåldern blivit uppringda av en person som utger sig för att vara en polis. Ringaren säger till kvinnorna att en polis ska komma förbi deras hem och att de då ska lämna ifrån sig värdesaker till personen.

– Vi vet inte hur många som har drabbats, vi tror definitivt att det finns ett mörkertal. Just nu har en av de tre vi känner till blivit av med värdeföremål, de andra har sagt nej och ringt och anmält till oss, säger Stefan Gustafsson presstalesperson vid polisen.

Kartläggning

Polisen är på plats hos de personer som har utsatts för att samla mer information om bedragarna. Ett mönster är att bedragarna talar polska och än så länge bara ringt till äldre personer som också talar polska.

– Det är utan tvekan en kartläggning av något slag. Det är en situation som är unik, som vi inte har sett mycket av tidigare. Därför är det viktigaste för oss just nu att varna allmänheten för samtalen och höra av sig till oss, säger Stefan Gustafsson.

Mörkertal

Eftersom det sker över telefon är det svårt att ge övrigt signalement mer än språk enligt polisen. De tror att betydligt fler har drabbats och att bedragarna är igång i detta nu. Än så länge har de fokuserat på personer inom Storgöteborg.

– De riktar in sig på äldre så vi vet ju inte alltid om att det har hänt ett brott förrän någon anhörig eller hemtjänst kommit till platsen. Vilket gör att det tar lång tid innan brottet kommer till vår kännedom.

PODD Så luras du av bedragarna – och så skyddar du dig

Bedrägeribrott är ett av Sveriges vanligaste brott – varje år försvinner miljoner kronor och hundratusentals drabbas. I podden Aftonbladet Daily går vi igenom bedragarnas fula knep tillsammans med Lotta Mauritszon från polisens nationella bedrägericenter.

Vi hör även ett autentiskt bedrägeriförsök, där en person ringer upp och utger sig för att jobba på en bank. Bedragaren försöker få sitt offer att lämna ut sitt Bankid – så att han enkelt kan länsa hennes bankkonto.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg

Brott

Bedrägeri

AB Voice