Man åtalas efter mordförsök på advokat

Erika Nekham/TT

Publicerad 2020-03-18

Polisavspärrningar på Kungsholmen efter attacken på advokaten i september förra året. Arkivbild.

En 54-årig man åtalas efter mordförsöket på en advokat i centrala Stockholm i höstas.

I åtalet beskrivs hur 54-åringen försökt skjuta advokaten, som fört "en brottningsliknande kamp" med den misstänkte angriparen.

Vid niotiden på morgonen den 6 september förra året ägde attacken mot advokaten rum, i närheten av dennes bostad på Kungsholmen i Stockholm. Enligt stämningsansökan försökte 54-åringen döda advokaten "genom att skjuta ett skott i bröstet på honom med pistol samt genom att försöka träffa NN med ytterligare skott".

Angreppet ska "även innefattat en brottningsliknande kamp" som orsakade advokaten livshotande skador. I dag har han återgått i arbete.

Rekade innan?

Den man som åtalas har suttit häktad sedan den 6 november förra året. Han åtalas också för grovt vapenbrott.

"Mannen som åtalet gäller nekar till försök till mord men medger att han befunnit sig vid platsen vid tiden för skottlossningen. Det är nu tingsrättens sak att pröva åtalet vid huvudförhandlingen", säger åklagaren Lucas Eriksson i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Bevisningen mot mannen innefattar bland annat övervakningsfilmer, som ska visa hur 54-åringen flera dagar före gärningen har planerat och rekognoserat i området.

Kvinna misstänkt

Tidigt efter händelsen anhölls en kvinna som misstänkt för anstiftan till mordförsöket. Åklagaren begärde henne häktad, men tingsrätten ansåg att bevisningen inte räckte till och släppte henne på fri fot. Av dagboksbladet i målet framgår dock att hon fortfarande är misstänkt och att tingsrätten förlängt åtalsfristen till den 17 april, för åklagaren att utreda hennes eventuella inblandning.

Planen är att huvudförhandlingen mot 54-åringen ska hållas i Stockholms tingsrätt den 30 mars samt den 2 april.