Demonstrerade för fria val – kan förlora sina döttrar

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

De gick med sina döttrar i barnvagn och demonstrerade för fria val i Moskva.

Nu riskerar Pjotr och Jelena att förlora döttrarna, för att de lät barnen vara nära ”aggressiva demonstranter”.

– Min hustru är i chock, säger Pjotr.

Den ryska oppositionen har demonstrerat nästan varje lördag sedan Moskvas valkommission den 14 juli nekade flera oberoende kandidater att delta i valet till stadens kommunfullmäktige den 8 september.

Totalt har över 2800 demonstranter gripits i sommar, varav 17 fortfarande är häktade. De ofta hårdhänta ingripandena mot fredliga demonstranter har lett till internationell kritik. Nu har de ryska myndigheterna hittat ett nytt sätt att attackera demonstranterna.

1 av 3 | Foto: Ivan Vodopjanov / Kommersant
Jelena och Pjotr Chomskij med sina tre döttrar vid demonstrationen den 3 augusti i Moskva.

Pjotr och Jelena Chomskij tog den 3 augusti en promenad i centrala Moskva med sina tre döttrar, som är tio år, tre år respektive tre månader. I närheten pågick en demonstration.

Pjotr berättar för tidningen Meduza att han är medborgaraktivist och har deltagit i många demonstrationer med hustrun. De brukar lämna barnen hemma.

– Men den 3 augusti hade vi ingen som vi kunde lämna barnen hos, berättar Pjotr. Vi promenerade med barnen längs Moskvas boulevarder. Vi försökte hålla oss en bit från folkmängden. Just när vi kom upp ur en underjordisk passage bildade nationalgardet kedja mot demonstranterna, men de öppnade kedjan för att vi skulle komma förbi med barnvagnarna.

”Använde barnen som skydd för att inte gripas”

I sociala medier lades en video upp av händelsen, där Pjotr beskrevs som en provokatör. Nu har åklagare begärt att de två yngsta barnen ska tas från föräldrarna. De påstås medvetet ha exponerat barnen för livsfara, både från ”aggressiva demonstranter” och från nationalgardet som var på plats för att möta demonstranterna. Åklagaren påstår också att paret använde barnen som skydd för att inte gripas av ordningsmakten.

– Det var inte stökigt på platsen, det fanns inga risker för barnen, säger Pjotr. Men jag tror att videon där nationalgardet släppte fram oss sågs av högt uppsatta personer. Och de började fundera på hur det går om fler demonstranter tar med sina barn. Jag tror de såg den här händelsen som ett farligt exempel. Nationalgardet är redo att slå vuxna med batonger, men inte barn, säger Pjotr.

Måndagen den 2 september tas fallet mot paret Chomskij upp i domstol. Pjotr är extra kritisk mot att parets tremånaders dotter ska tas från föräldrarna:

”Total galenskap att ta henne från oss”

– Hon ammas av sin mamma. Det vore total galenskap att ta henne från oss. Min hustrus reaktion är det värsta för mig, hon är i chock, säger Pjotr.

Han tänker göra allt han kan för att få behålla sina två yngsta döttrar:

– Jag inser att domen mot oss redan är skriven. Men vi kommer att överklaga den och kämpa. Med hjälp av massmedia och allmänheten tror jag att vi kommer att lösa det här problemet.

Ytterligare ett föräldrapar, som hade med sig sitt ettåriga barn vid en demonstration i Moskva den 27 juli, riskerar att mista vårdnaden på liknande grunder som paret Chomskij.

Vid den senaste otillåtna demonstrationen i Moskva i går lördag deltog några tusen personer. Ingen av dem greps, uppger tidningen Meduza.

Fotnot: Domstolen sade under måndagen den 2 september nej till åklagarens begäran om att ta barnen från Pjotr och Jelena Chomskij, meddelar nyhetssajten Mediazona. Även det andra föräldraparet fick behålla vårdnaden om sitt barn.

Publicerad:

LÄS VIDARE