Budapest

Dödssiffran stiger efter båtolyckan – 21 saknas

30-tal personer befaras döda

Av: 

Josefin Silverberg

Andreas Ekström

NYHETER

Sökinsatsen efter de sydkoreanska turister som hamnade i vattnet efter båtolyckan på Donau i Budapest fortsätter.

Det kan ta dagar att bärga skrovet och det kan finnas döda kvar inne i båten uppger polisen.

Under torsdagskvällen rapporterade nyhetsbyrån AP att kaptenen för hotellbåten hade gripits.

Minst sju av turisterna har dött och tjugoen personer saknas fortfarande efter olyckan på floden Donau igår, enligt flera medier. Vid 22-tiden stötte en båt in i en turistbåt som sedan kapsejsade i närheten av parlamentsbyggnaden.

Det var flodkryssaren Viking Sigyn, som tillhör norskägda Viking Cruises, som stötte in i aktern på turistbåten strax innan de passerade under brofästet, visar en film från händelsen som polisen visat upp under en pressträff.

Rederiet bekräftar i ett uttalande att deras båt var inblandade i olyckan, att de samarbetar med myndigheter och inte kommer kommentera olyckan ytterligare, skriver VG.

Ingen ombord på Vikings båt skadades.

Båten kantrade mot ena sidan och sjönk snabbt, på sju sekunder, uppger polisen.

Under natten och förmiddagen har man letat efter överlevande i vattnet. Sju överlevande vårdas på sjukhus, nedkylda men stabila.

– Som talesperson för räddningstjänsten vill jag inte säga att det finns hopp, men det är liten chans att hitta fler överlevande, säger Pal Gyorfi, skriver The Guardian.

Sexåring befaras död

Sydkorea skickar nu en krisgrupp för att stötta överlevare och anhöriga till de som dött. Enligt AP hade ingen av dem flytvästar på sig, det uppges heller inte vara vanligt att ha de på sig på turistbåtarna i Budapest.

Bland de som saknas finns en sexårig flicka, uppger resebyrån som arrangerade gruppresan.

Gábor Csató, chef över ambulansverksamheten i Ungern säger att flera personer hittades flera kilometer nedströms från olycksplatsen, en person drogs upp ur vattnet nära Petöfi-bron.

– Vi har lagt stor möda på räddningsarbetet, med 17 ambulanser, brandkår, poliser och båtar för att leta längs båda sidor av Donau, rapporterar The Guardian.

Kan ta flera dagar att bärga

Det blåste och regnade kraftigt vid tiden för båttragedin i den ungerska huvudstaden i går.

Polisen har inlett en brottsutredning, uppger Adrian Pal, talesperson för polisen, enligt Reuters.

Han uppger att det kan komma att ta dagar innan båten bärgas från flodbotten och att de inte kan bekräfta eller dementera om det finns döda personer fast inne i båten.

”Jag såg en död person i vattnet”

Den norska tv-profilen och journalisten, Terje Svabö, var på plats när händelsen inträffade, Han befann sig i en båt i närheten av olycksplatsen.

– Jag kände en stark diesellukt och förstod att något var galet, säger han till norska Dagbladet via telefon från Budapest.

Han berättar för tidningen att han inte hörde någon smäll från krocken. Men efter en stund såg han en person som klamrade sig fast i en livboj. Vattnet täcktes av flytväster och båtens inredning som följde med den starka strömmen.

– Jag förstod att det var riktigt allvarligt när jag såg en död person i vattnet, säger han till Dagbladet.

Kaptenen på den norskägda flodkryssaren har gripits av den ungerska polisen misstänkt för att ha orsakat olyckan, enligt AP. Han ska ha förhörts av polisen, som inte har gått ut med någon mer information om förhöret. Han ska vara från Ukraina och i 65-årsåldern.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Budapest

LÄS VIDARE

Båtolycka i Budapest – många döda

ÄMNEN I ARTIKELN

Budapest

Olycka

Donau

Båtar

AB Voice