18-åringen hyllas som hjälte – stoppade skolskytten i Colorado

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Kendrick Castillo, 18, dog i skolskjutningen i USA, åtta elever skadades.

Under attacken i Highland Ranch i Colorado övermannade han och andra klasskamrater en av de två skyttarna och minskade katastrofens omfattning.

Nu hyllas han som hjälte i amerikanska medier.

På onsdagen hölls en första förhandling i domstolen för de två misstänkta skyttarna på skolan i Denverförororten Highland Ranch. En 18-åring och en 16-åring, båda elever på skolan, anklagas för att ha dödat en person och utsatt 29 andra för mordförsök.

Skjutningen i måndag hade kunnat få många fler offer än vad som blev utgången. I amerikanska medier berättar nu vittnen om hur 18-årige Kendrick Castillo, som dödades av de skott han träffades av, utförde hjältedåd.

Tillsammans med några andra elever lyckades han övermanna och ta den ena skyttens vapen.

LÄS VIDARE

Kendrick Castillo, sistaårselev på skolan och med bara hade några dagar kvar till studenten, ska ha agerat utan att tveka. På bilder i sociala medier syns han le mot kameran inför studentbalen. Han tävlade också med skolans robotlag.

– Kendrick dog som en hjälte. Han flydde inte. Jag menar inte att de som gjorde det var fegisar, men Kendrick var där. Han var precis bredvid skytten och istället för att springa åt andra hållet sprang han mot honom, säger eleven Brendan Bialy till den lokala ABC-stationen Denver7.

Han är en av flera vittnen som intygar att Kendrick Castillo förhindrade att fler elever skadades i skolskjutningen.

Kendrick Castillo, 18, dog i skolskjutningen i USA. Hyllas nu som hjälte.
Foto: Privat
Kendrick Castillo, 18, dog i skolskjutningen i USA. Hyllas nu som hjälte.

Pappan: ”Önskar att han flytt”

Hans föräldrar, som nåtts av elevernas vittnesmål om sonens modiga agerande, är splittrade i sin sorg.

– Jag älskade honom och han är en hjälte. Det kommer han alltid vara. Men en del av mig önskar att han bara flytt, säger pappan John Castillo.

18-årige Devon Erickson, en av dem som misstänks för skjutningen, syntes i rätten under onsdagen. Ericksons röst hördes bara vid ett tillfälle då han svarade ”nej” på en fråga från domaren. Resten av tiden satt han med huvudet nedsänkt med hår delvis färgat i rosa.

1 av 5 | Foto: David Zalubowski / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix
Publicerad: