Jägare som sköt joggare nekar till mordförsök

1 av 2 | Foto: Polisen/TT
I dag har rättegången börjat mot en norsk jägare som har åtalats för mordförsök på en man i 70-årsåldern utanför Klippan. Åklagaren har använt rörliga bilder från jaktvapnets kikarsikte som bevisning.

avTT

NYHETER

Den 76-årige mannen var ute på en joggingrunda tidigt en novembermorgon när han träffades av ett gevärsskott i höften.

Nu har rättegången inletts mot en norsk jägare som är åtalad misstänkt för mordförsök.

Det var strax efter klockan fyra en morgon i slutet av november i fjol som den 76-årige mannen träffades i höften av ett gevärsskott utanför Klippan i Skåne. Hans skador visade sig vara lindriga, men enligt åtalet hade skottet kunnat "orsaka omfattande skador på inre organ så att målsäganden avlidit".

”Inte försökt döda”

Den 48-årige jägaren från Norge medger de faktiska omständigheterna, men erkänner inget annat brott än att han vållat kroppsskada.

– Han har alltså inte försökt döda eller skada målsägaren, säger hans försvarsadvokat J Andrés Concha när rättegången i dag inletts i Helsingborgs tingsrätt.

Åklagaren yrkar på att jägaren ska dömas för mordförsök eller synnerligen grov misshandel, alternativt vållande till kroppsskada, grovt brott. Joggarens biträde yrkar på 133 602 kronor i skadestånd.

Den främsta bevisningen mot den misstänkte mannen är rörliga bilder som spelats in i kikarsiktet på den misstänktes jaktvapen. På en tio sekunder lång filmsekvens syns det hur joggaren skjuts. Den åtalade jägaren gråter ljudligt när åklagare Ola Lavie visar filmen.

Är ofta ute och joggar

– På de tio sekunderna ser man att det är en upprättgående människa som går framåt, man ser hur den tilltalade siktar, skjuter mot magtrakten och träffar. Man kan också konstatera att personen efter att ha skjutit tittar på det han som han skjutit på och väljer att gå i en annan riktning, sade Ola Lavie till TT när åtalet väcktes.

Under rättegångsstarten berättar åklagaren att den 76-årige mannen ofta brukar ge sig ut och springa. Den här natten började han kvart i fyra i beckmörkret. En halvtimme senare blir han skjuten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Klippan

Skåne