Danska föräldrar måste göra skilsmässotest

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Hasse Holmberg / TT
Danska föräldrar måste göra ett webbtest om de vill skiljas. Arkivbild.

Danska föräldrar med barn under 18 år som vill skilja sig måste genomföra ett webbaserat test innan de får göra det. Lagen träder i kraft den 1 april detta år.

Par som har gemensamma barn och vill skilja sig måste från och med nästa vecka genomgå ett obligatoriskt skilsmässotest.

Lagen träder i kraft den 1 april detta år och gäller par som har minderåriga barn.

Testet ska hjälpa dem att reflektera över skilsmässans konsekvenser för barn och också förbereda föräldrarna för de utmaningar som en skilsmässa innebär, rapporterar dr.dk.

Får tre månaders betänketid

I testet, som utvecklats av forskare vid Köpenhamns universitet, ställs föräldrarna inför sex barnrelaterade dilemman med tre olika svarsalternativ.

En av frågorna handlar till exempel om vad man säger till ett ledset barn som vill att mamma och pappa ska fortsätta vara tillsammans. Efter att föräldrarna svarat hur de skulle agera i situationen ger testet feedback och rekommendationer.

Det obligatoriska skilsmässotestet är en del av en ny skilsmässolag som antogs av folketinget förra året och som träder i kraft den 1 april. Den nya lagen innebär också en tre månader lång betänketid för par med barn som vill skiljas.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Danmark

Relationer