Alkohol

Här är alkoholen som inte gör dig bakfull

Av: 

Nicole Gustafsson

NYHETER

Dricka alkohol utan att bli bakfull? Det kanske låter som en dröm, men kan snart bli verklighet.

Brittiska forskare har nämligen tagit fram en syntetisk alkohol som ska ge samma effekt som vanlig alkohol – men utan bakfylla.

Att vakna och känna sig bakfull är nog de flesta av oss överens om är en vidrig känsla. Läsk, snabbmat och sömn kan lindra illamående och huvudvärk en aning, men något botemedel har inte funnits mot bakfylla – förrän nu.

Brittiska forskare har nämligen upptäckt hur man kan dricka alkohol utan att få besvär av bakfylla, något som The Gaurdian rapporterat om.

Deras svar heter Alcarelle och är en syntetisk alkohol. Den ska ge samma effekt som vanlig alkohol men inte ge en bakfylla och inte heller vara skadlig för levern.

Drycken måste godkännas – innan den kan säljas

Professor David Nutt har tagit fram den specifika alkoholmolekylen som triggar vissa centra i hjärnan och ignorerar andra.

– Vi vet var i hjärnan som alkohol har sina "bra" effekter och "dåliga" effekter och vilka receptorer som medverkar det – gaba, glutamat och andra sådana, som serotonin och dopamin, säger Nutt till The Gaurdian.

Drycken är nu i sitt sista utvecklingsstadie. Men den måste godkännas av tillsynsmyndigheter innan den kan börja säljas inom alkoholindustrin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Tjeckien–England. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Forskare: Därför kan vissa hälla i sig alkohol

ÄMNEN I ARTIKELN

Alkohol

England

Forskning & vetenskap

Öl

Vin

Hjärnan

Huvudvärk