Läkare anmäls: Sa att kramar och raw food botar postcovid

En läkare på Danderyds sjukhus uppmanade patienter med postcovid att äta raw food, undvika plast och andas ut sina gifter genom hjärtat.

Nu lämnar läkaren sjukhuset – efter att patienten Anna Voltaire anmält henne till Ivo.

– Det här får inte hända på en universitetssjukhus, säger Anna Voltaire.

Under hösten 2021 blev 51-åriga Anna Voltaire, från Ekerö, antagen till ett behandlingsprogram för personer med särskilt svår postcovid.

Behandlingen ges på Danderyds sjukhus, på uppdrag av Region Stockholm. Tillsammans med sex andra patienter fick Anna Voltaire träffa ett team med en psykolog, arbetsterapeut, kurator, sjukgymnast, sjuksköterska, optiker och en läkare vid tio tillfällen.

– Vissa delar av behandlingen var bra. Jag blev till exempel noga undersökt neuropsykologiskt, säger Anna Voltaire.

Men när hon träffade läkaren i teamet började hon förstå att det var något som inte stämde med rehabiliteringsplanen.

Läkaren berättade hur patienterna med hjälp av en strikt kost skulle kunna lindra symtomen för postcovid.

– Hon berättade hur vi med hjälp av kosten skulle kunna läka oss själva, säger Anna Voltaire.

Anna smittades av coronaviruset under hösten 2020.
Anna smittades av coronaviruset under hösten 2020.

Läkaren skyllde på ”läckande tarm” – rekommenderade raw food

Läkaren förklarade bland annat att patienterna i gruppen kunde ha en ”läckande tarm”. Något som de fått av fel kosthållning och som även var anledningen till att de drabbats av postcovid – vilket Dagens Nyheter också rapporterat om.

– Det skulle vi ha fått för att vi ätit fel sorts mat, innan vi smittades av coronaviruset. Vårt ohälsosamma ätande skulle ha släppt in toxiner i blodet, enligt läkaren, säger Anna Voltaire.

Med fel typ av kost menades bland annat mjölkprodukter, isbergssallad, matolja, ris, pasta och socker. Därtill skulle patienterna även undvika plast, och helst inte hetta upp sin mat över 42 grader, enligt läkaren.

Läkaren uppgav också att en så kallad ”läckande tarm” kunde botas med rätt typ av kost.

Där ingick bland annat raw food, gröna bananer, fermenterad mat, hampa, alger, recept på antiinflammatorisk guldmjölk och kryddor som gurkmeja, kanel och kryddnejlika, enligt dokument som Aftonbladet tagit del av.

Till detta rekommenderade läkaren även ”mindful eating”, att patienterna skulle ”andas ut gifterna genom hjärtat” och krama sig själva för att bota sig från coronaviruset – och symtom som minnessvårigheter, extrem hjärntrötthet och hjärndimma.

Anmält läkaren till Ivo

Anna Voltaire, som själv är legitimerad läkare och ST-läkare, reagerade starkt på rekommendationerna – och bristen på vetenskapligt underlag.

– Det saknas vetenskapligt underlag för att antiinflammatorisk kost ska bota postcovid. När jag tog upp det efter ett gruppmöte fick jag som svar att varje profession sköter sin egen del, säger Anna Voltaire.

Ingen i teamet reagerade, och behandlingen och läran om kosten fortsatte. Till slut beslutade sig Anna för att anmäla läkaren till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Patienterna som ingår i den här gruppen har kämpat för att bli trodda på och för att få hjälp – sedan möts det av det här. Det här är skattefinansierad vård som är mycket svår att få. Så här ska det inte gå till på ett universitetssjukhus, säger Anna Voltaire.

Anna Voltaire, som själv är legitimerad läkare och ST-läkare, reagerade starkt på rekommendationerna från läkaren.
Anna Voltaire, som själv är legitimerad läkare och ST-läkare, reagerade starkt på rekommendationerna från läkaren.

Danderyds sjukhus: Kontrollerade läkaren – fann inget som stack ut

Aftonbladet har sökt Christian Andersen, verksamhetschef vid Rehabiliteringsmedicinska kliniken vid Danderyds sjukhus, men utan att få svar.

Till Dagens Nyheter, som tidigare pratat med honom, säger han att den ivo-anmälda läkaren på egen bägaren slutat på sjukhuset nu.

Läkaren har arbetat med postcovid-patienter på sjukhuset sedan 2020. Enligt Christian Andersen har man kontrollerat läkarens bakgrund och referenser.

– Vi fann ingenting som stack ut, säger han till tidningen.

Han säger också att sjukhuset tar avstånd från innehållet i läkarens föreläsningar om kostråd.

– Vi kommer att skicka brev om det som har hänt till hennes patienter. De patienter som känner sig osäkra kan vända sig till oss, säger Christian Andersen.

Postcovid-experten: ”Kan liknas vid kvacksalveriverksamhet”

Judith Bruchfeld, överläkare och docent på Karolinska universitetssjukhuset, har forskat om och behandlat patienter med postcovid sedan 2020.

Enligt henne finns det inget vetenskapligt stöd för att kosten kan hjälpa patienter med postcovid. Det finns inte heller något vetenskapligt stöd för att kosten kan orsaka postcovid.

– När man rekommenderar en behandling bör det finnas ett vetenskapligt stöd. Vill man undersöka en ny oprövad behandling bör det göras i kontrollerade studier, säger Judith Bruchfeld.

Hon förklarar att postcovid är en paraplyterm för en rad olika tillstånd, och att det forskas på vilka mekanismerna är för de olika tillstånden.

– Man gör det för att på så sätt kunna föreslå verksamma behandlingar. I det här fallet på Danderyds sjukhus har den ansvariga läkaren använt märkliga metoder. Som Anna Voltaire berättar har många postcovid-patienter fått vänta länge på att få en bedömning – och i den här gruppen har de också svåra kognitiva problem. Att då utsättas för oseriösa förslag och dessutom rekommenderas att följa ett väldigt komplicerat matschema blir en påfrestning i sig, säger Judith Bruchfeld, och fortsätter:

– Det är skrämmande att detta fått pågå och gått under radarn på sjukhuset. Den här typen av behandling kan närmast beskrivas som kvacksalveri.

”Läkaren berättade hur vi med hjälp av kosten skulle kunna läka oss själva”, säger Anna Voltaire.
”Läkaren berättade hur vi med hjälp av kosten skulle kunna läka oss själva”, säger Anna Voltaire.

Oviss framtid

Anna smittades av coronaviruset under hösten 2020. Precis som många andra hade hon till en början influensaliknande symtom – men veckorna gick, och sjukdomsbesvären avlöste varandra.

– Symtomen har fluktuerat över tid och gått i olika faser. Först som en influensa, sedan fick jag problem med lungorna och hjärtat. Efter ett tag lugnade det ner sig. Nu har jag i stället kronisk migrän, uppmärksamhetsstörningar, balansproblem, nedsatt arbetsminne och problem med verbal inlärning, säger Anna Voltaire.

Många patienter med symtom på postcovid får kämpa hårt för att få en utredning och en diagnos – och hårt för att få rätt typ av behandling.

Efter den tio veckor långa behandlingen på Danderyds sjukhus, och den hittills ett och ett halvt år långa kampen mot sjukdomen, kvarstår Annas sjukdomsbesvär.

Hon säger att behandlingen gav henne legitimitet och en chans att utredas för postcovid – men inga verktyg till att hantera sjukdomen.

– Jag ska ta nya prover och utredas ytterligare nu, men jag vet ingenting om min framtid eller om en framtida behandling. Det är där jag står nu efter alla dessa veckor, säger Anna Voltaire.

Publisert:

LÄS VIDARE