Presidenten nobbade Pelosi – möts av kritik

TT-AP

Publicerad 2022-08-04

Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol, här i Madrid i juni, valde semester före Nancy Pelosi.

När USA:s talman kom till Sydkorea efter sitt omtalade besök i Taiwan möttes hon av amerikanska diplomater. Men president Yoon Suk-Yeol gav henne nobben, och det får han nu kritik för.

Nancy Pelosis resa runt Asien har mötts av rubriker världen över, men också statsöverhuvuden i alla de länder hon besökt, från Singapore till Taiwan.

Men inte i Sydkorea. När talmannen för USA:s representanthus kom på snabbvisit valde president Yoon Suk-Yeol ”hemester” före ett möte med Pelosi.

Och kritiken lät inte vänta på sig.

Pratade i telefon

Såväl medier som politiker reagerar på att Pelosi inte möttes av någon regeringsrepresentant alls när hon anlände på onsdagskvällen och att presidenten själv då var på teater och senare minglade med skådespelarna där.

Pelosi fick i stället träffa det sydkoreanska parlamentets talman Kim Jin-Pyo på torsdagen.

”Är det för mycket begärt att vänta sig att ledaren för vår allierades parlament, som åker till vårt försvars yttersta plats, också får träffa vår president?”, skriver Yoo Seung-Min, politiker i Yoons eget parti, på Facebook och syftar på Pelosis besök vid DMZ, det ingenmansland som upprättats längs gränsen mot Nordkorea.

Presidenten pratade med Pelosi i telefon, men hans vägran att träffa henne tros i medier bero på att han inte vill stöta sig med Kina. Det trots att han i vårens valrörelse lovade hårdare hållning mot Peking och en närmare allians med USA.

”Att Yoon undvek att träffa Pelosi kan skicka fel signaler till USA och Kina”, skriver den stora dagstidningen Chosun Ilbo och varnar för att den undergivna tonen mot Kina kan störa banden till USA.

Träffar Japans premiärminister

Yoons talesperson försöker dock tona ner det hela. Presidenten har en sedan tidigare planerad semester, vilken han håller hemma, säger han.

– Jag har fått frågor om presidenten undvek att möta talmannen för att han var varsam gentemot Kina. Men alla beslut som fattas tas med vår nations säkerhet som högsta prioritet, och säger Choi Young-Bum och kallar hela historien överdriven.

Nancy Pelosi flög på torsdagen vidare till Japan, där hon ska träffa premiärminister Fumio Kishida.