Kristersson lovar skattesänkningar om han vinner valet

Ulf Kristersson anklagar regeringen för att skylla ekonomiska situationen på kriget. 

– Det var inte Putin som bildade regering med Miljöpartiet. Det var inte Putin som höjde 46 skatter på åtta år, säger han.

Om han får makten utlovar han ett skattehöjarstopp och flera skattesänkningar.

Ulf Kristersson inledde sitt tal i ett lätt regnigt Visby. En stor del ägnades åt ekonomisk politik. Kristersson utlovade bland annat ett ”skattehöjarstopp” om han vinner valet.

Han vill även sänka skatten för de med lägst inkomst, detta för att klara av de skenande priserna. 

– Min regeringen kommer inte tvinga människor från hus och hem, sa han.

M-ledaren nämnde bland annat att det inte kommer införas någon fastighetsskatt, att han vill sänka skatten på ISK-sparandel. Han vill också sänka den så kallade reduktionsplikten, vilket ska leda till billigare drivmedel. 

Kräver svar från C

Ulf Kristersson krävde också ett besked från Centerpartiet i regeringsfrågan.  

– Går ni till val på att sitta i en S-regering, tillsammans med V och MP? Eller går ni till val på att stödja en S-regering med V och MP?

På en pressträff senare presenterade han beräkningar som M tagit fram, som gör gällande att kostnaderna för en tvåbarnsfamilj har ökat med omkring 18 000 kronor på ett år, enbart som en följd av regeringens skattehöjningar.

Han visade även upp en tabell där det framgår att S öppnat för en återinförd fastighetsskatt - detta trots att partiet så sent som i höstas tog kongressbeslut på att inte göra det.

Vad grundar du det på att S vill återinföra fastighetsskatten?

– Om man tittar i deras gamla resonemang så var det alldeles uppenbart att de inte var främmande för den tanken. Dessutom är det uppenbart att om man har två partier som ska sitta i samma regering som kräver det, åtskilliga S-distrikt, åtskilliga S-kommunalråd och LO, så är det inte en långsökt misstanke att fastighetsskatt ligger ganska nära S efter valdagen.

På frågan vad M vill spara in på för att täcka ökade utgifter, bland annat för försvaret, säger Kristersson att det kommer att krävas en stram politik framöver och att det gäller att prioritera. 

– Låter man bli att göra saker som familjeveckor, friår och alla möjliga saker som inte är nödvändiga, så finns det resurser. 

LÄS MER: Allt om valet 2022

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN