Ryskt utspel om fri lejd "ett pr-trick"

Av:  Patrik Dokk/TT

Rysslands president Vladimir Putin säger att han kommer att tillåta export av ukrainskt spannmål från hamnar i Ukraina – även de under rysk kontroll.

– Det här är ett pr-trick, säger Per Hammarlund, chefsstrateg på storbanken SEB.

Exporten av spannmål, gödsel och andra matrelaterade varor från Ukraina och Ryssland är en brinnande fråga, med en global matkris i annalkande.

Under fredagskvällen sade Putin, i en intervju som sändes i statlig rysk tv, att Ryssland är redo att erbjuda fri lejd för alla fartyg som transporterar spannmål från hamnarna i de ryskkontrollerade städerna Berdjansk och Mariupol vid den Azovska sjön.

– Det finns inga problem med att exportera spannmål från Ukraina, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Putin sade även att export kan ske från de ukrainska hamnstäder som fortfarande är i ukrainsk kontroll, som Odessa, så länge som Ukraina själva ”rensar vattnet” utanför hamnarna på minor.

Vill normalisera

Per Hammarlund, chefsstrateg för tillväxtekonomier på SEB, kallar utspelet för ett pr-trick med tre mål.

Dels vill han föra över skulden för matkrisen på Ukraina, EU och USA.

– Han vill säga: ”Det är inte vårt fel att folk i världen svälter. Ni kan mycket väl exportera från hamnarna”. Han vill tvinga över bollen på deras sida, säger Hammarlund.

Putin föreslår export genom ockuperade hamnar för att försöka normalisera ockupationen av Mariupol och resten av kustremsan, säger Hammarlund.

– Det är ett sätt att försöka göra ockupationen till det nya normala. Att säga att det här är ryskt och så kommer det se ut, att det bara är att acceptera situationen.

Luckra upp

Den tredje anledningen Hammarlund ser är att Putin försöker luckra upp sanktionerna genom att få så många undantag i dem som möjlig, i den mån nuvarande sanktioner står i vägen för transporter till och från ryskockuperade områden i Ukraina.

– Det skulle se småsint ut från EU:s och USA:s sida om man inte skulle tillåta export av spannmål, mat och jordbruksprodukter till en värld som svälter bara för att man ska hålla principen om att sanktionerna ska gälla, säger han.

Men det är inget bete som EU eller USA kommer att svälja, enligt Hammarlund.

– Man kommer i så fall insistera på att föra ut varorna från hamnar som är i ukrainsk kontroll.

Tidigare under fredagen tog Putin emot Afrikanska unionens ordförande, tillika Senegals president, Macky Sall i sitt sommarhus i Sotji vid Svartahavskusten.

Sall bad Putin att ”bli medveten om att våra länder, även om de är långt från händelsernas centrum, drabbas ekonomiskt” av kriget i Ukraina, sade han enligt AFP.

Han tillade också, i linje med tidigare uttalanden från Moskva, att västländernas sanktioner mot Ryssland förvärrar krisen. Sådana påståenden har tillbakavisats med emfas från bland annat brittiskt och amerikanskt håll, med hänvisning till att det finns undantag för rysk export av just sådana varor.

FN-möten

Ryssland anklagas för att blockera de ukrainska hamnarna i Svarta havet och dessutom stjäla spannmål från ukrainska gårdar.

FN:s krissamordnare för Ukraina, Amin Awad, säger att FN är indraget i ”väldigt komplexa” förhandlingar med Ryssland om att häva blockaden.

Awad hoppas att några av länderna på det södra halvklotet som Ryssland har band till, som drabbas hårt av leveransproblemen, kan hjälpa till att övertala Putin.

– Jag är optimistiskt om att något kan ge med sig, har Awad sagt enligt AFP.

Mellan 2018 och 2020 importerade afrikanska länder 44 procent av sitt vete från Ryssland och Ukraina, enligt FN:s beräkningar. Priset på vete har ökat med omkring 45 procent sedan kriget bröt ut, enligt Afrikanska utvecklingsbanken.

Publisert: