Australien till urnorna i maj

TT

Publicerad 2022-04-10

Australiens premiärminister Scott Morrison. Arkivbild.

Australien kommer att hålla val den 21 maj, meddelar premiärminister Scott Morrison.

– Jag förstår att folk är trötta på politik när vi går in i det här valet, säger han.

I ett tal som sparkar i gång den sex veckor långa valkampanjen lyfter Morrison fram låga arbetslöshetssiffror, höga vaccinationstal och relativt låga dödstal till följd av covid.

Australien styrs i dag av en mittenhögerkoaliton bestående av Morrisons liberala parti (Liberal Party of Australia) och det mer konservativa nationella partiet (National Party of Australia). Morrison har lett Australien igenom flera kriser, bland annat omfattande skogsbränder, översvämningar och pandemin.

– Det finns fortfarande mycket osäkerhet framöver. Jag förstår det. Jag förstår att folk är trötta på politik när vi går in i det här valet, säger han.

Morrison ligger under

40 av senatens 76 stolar ska också väljas, liksom representanthusets samtliga 151 stolar. I dag har regeringen 76. Huvudmotståndaren Labor håller 68, och behöver enligt ABC News vinna över sju av dem, eller omkring 3,2 procentenheter, för att ta kontrollen. Övriga stolar innehas av oberoende eller tillhör mindre partier.

Labor har lett stadigt i opinionsundersökningar, men det gjorde partiet även inför valet 2019, som överraskande vanns av koalitionen. Labor leds av oppositionsledaren Anthony Albanese.

”Kan bli bättre”

Albanese lovar i ett tal billigare barnomsorg, satsningar på allmännyttan och fler platser på universiteten.

– Vi är ett stort land, men vi kan bli ännu bättre om vi har en bättre regering, säger han.

Hur det än går i valet så kan Morrison vara nöjd med en sak: Han är den första premiärministern sedan 2007 som sitter en hel mandatperiod. Den 53-årige tidigare turistmarknadsföraren valdes 2018 till partiledare då den dåvarande premiärministern Malcolm Turnbull tvingades bort.