Så försökte 27-åringen dölja mordet på Elin

Under måndagen inleds rättegången mot den man som misstänks ha mördat 18-åriga Elin i Höör.

En granne som rastade sin hund i området larmade polisen, då hunden betedde sig märkligt vid 27-åringens tomt.

I ett försök till vilseledande manöver skickade 27-åringen sms till Elins telefon efter mordet, och frågade bland annat: ”När ska vi ses idag?”.

Under måndagen inleds rättegången mot den man som misstänks ha mördat 18-åriga Elin i skånska Höör. Mannen har erkänt att han slog ihjäl henne med en hammare i samband med ett gräl över ett sällskapsspel i hans husbil. Mordet ska ha inträffat sent på kvällen mot den 30 mars. I förhör har han sagt att:

”Jag önskar jag hade kunnat rädda henne”

Mannen ångrar att han inte larmade polisen direkt. Istället gjorde han allt för att dölja mordet.

Polisens utredning visar att mordet skedde i husbilen. Sedan försökte 27-åringen dölja brottet genom att gräva kroppen i trädgården.

Mannen har berättat detaljerat i förhör hur det gick till. Bland annat försökte han först använda en skottkärra för att forsla kroppen men beslutade sig sedan för att rulla och släpa kroppen på marken. Efter att ha grävt ned kroppen tog 27-åringen loss behållaren med avföring från husbilens toalett och hällde den över marken.

Detta för att dölja doftspår.

Minnesplatsen för Elin i Höör.
Minnesplatsen för Elin i Höör.
27-åringen fotograferades hos polisen efter gripandet.
27-åringen fotograferades hos polisen efter gripandet.

Grannens hund kände doft

Men manövern var verkningslös. En granne som rastade sin hund larmade polisen sedan hunden betett sig märkligt vid tomten. Den hade blivit rädd när de gått förbi tomten och även sprungit in på tomten och visat stort intresse för husbilen och platsen där Elin var nedgrävd. Hundägaren var tvungen att locka hunden med godis för att få ut den ur trädgården.

27-åringen städade husbilen och tog sedan med sig den blodiga hammaren och Elins tillhörigheter till ett skogsparti. Där kastade han dem i en damm.

När anhöriga märkte att Elin inte kommit hem gjordes en polisanmälan. Vänner och anhöriga letade intensivt efter henne.

27-åringen beskriver hur han försökte städa upp i husbilen efteråt men hur det var omöjligt att bli av med allt blod.
27-åringen beskriver hur han försökte städa upp i husbilen efteråt men hur det var omöjligt att bli av med allt blod.

Ljög för vänner

Vännerna åkte också hem till 27-åringen och konfronterade honom. Eftersom Elin hade skickat ett meddelande på Snapchat på kvällen innan mordet visste vännerna att hon hade varit hos 27-åringen. Han nekade till att ha något med försvinnandet att göra. Han bedyrade att hon gått vid 02-tiden på natten.

Morgonen efter mordet fick 27-åringen flera samtal från vänner till Elin som var oroliga. Hennes mamma hörde också av sig. Då ljög mannen och sa att hon hade gått från honom på natten och att hon hade sagt att hon skulle ta en promenad.

Han skrev också till vännerna att han hade letat utomhus och var slutkörd.

Skickade sms till hennes mobil

För att ytterligare dölja sin gärning så skickade 27-åringen flera falska sms till Elins telefon, där han undrade var hon var. Trots att han visste att hon var nedgrävd i hans familjs trädgård. Dagen efter mordet skriver han:

”När ska vi ses idag?”

Han ringer också till hennes telefon.

Erkände tidigt

Morgonen den 31 mars letar polisen intensivt efter Elin. När en hundförare hittar blodspår i 27-åringen trädgård börjar man misstänka att något allvarligt inträffat.

Strax innan klockan 9 på morgonen – ett dygn efter Elins försvinnande – grips 27-åringen misstänkt för människorov.

Erkännandet kommer snabbt. I polisbilen till arresten berättar 27-åringen att han slagit ihjäl henne med en hammare och att hon är nedgrävd. Men han hävdar att han inte hade något uppsåt och förnekar därför mord.

Elin och 27-åringen spelade Sanning och konsekvens i hans husbil. Bild tagen med Elins telefon kvällen hon försvann
Elin och 27-åringen spelade Sanning och konsekvens i hans husbil. Bild tagen med Elins telefon kvällen hon försvann

Filmade Elin mordkvällen

När polisen tekniker undersöker 27-åringens telefon upptäcker man att det har tagits en bild och film av Elin samma kväll som hon mördades. Filmen och bilden har raderats från telefonen men teknikerna lyckas återskapa den. På filmen syns Elin dansa.

Polisen hittar ytterligare filmer i mannens mobil. De är tagna två månader före mordet. Filmerna är mörka och svåra att tyda men polisen hör Elins röst i dem. Därför anser man att de har bäring på utredningen.

Aftonbladet har tidigare intervjuat Elins syster Patricia.

– Hon var så annorlunda jämfört med andra tonåringar – hon vågade verkligen vara sig själv, på alla plan, och gjorde sig aldrig till för att vara någon annan till lags. Hon brydde sig så mycket om andra och var så klok, berättade Patricia.

Kammaråklagare Mathias Larsson menar att mannen ska dömas för mord – detta då han borde ha insett att det kraftiga våldet med hammaren var dödligt.

I andra hand menar han att det rör sig om grov misshandel och vållande till annans död.

– Jag yrkar ansvar för mord. XX har dödat målsägande genom att tilldelat henne ett flertal slag med knytnäve och hammare, säger Mathias Larsson, åklagare.

Aftonbladet rapporterar från rättegången vid Lunds tingsrätt under måndagen.

När han upptäckte att Elin var död försökte han dölja spåren av det han gjort. Han körde hennes kropp i en skottkärra och begravde henne i trädgården.
När han upptäckte att Elin var död försökte han dölja spåren av det han gjort. Han körde hennes kropp i en skottkärra och begravde henne i trädgården.
Publisert:

LÄS VIDARE