Saakasjvili: Fruktar för mitt liv

TT-AFP

Publicerad 2021-11-09

Demonstranter i Tbilisi krävde på måndagskvällen att Georgiens expresident och oppositionsledare Mikhail Saakasjvili släpps fri.

Tiotusentals georgier samlades på måndagskvällen för att visa sitt stöd för den fängslade expresidenten Mikhail Saakasjvili.

Själv uppger han i ett brev att han fruktar för sitt liv.

Georgiens expresident och oppositionsledare Mikhail Saakasjvili fördes på måndagen till ett sjukhusfängelse, enligt myndigheterna för att säkerställa att han får rätt vård efter drygt fem veckors hungerstrejk.

Saakasjvili återvände den 1 oktober till sitt hemland efter mer än åtta år av självvald exil. Han fängslades direkt vid återkomsten och inledde då sin hungerstrejk som protest.

I ett brev som hans advokater har läst upp säger han att han fruktar för sitt liv och att han misshandlas av fångvaktarna.

Ukraina protesterar

Vakterna ”misshandlade mig verbalt, slog mig i nacken och släpade mig i mitt hår”, skriver expresidenten i brevet, och hävdar att flytten till ett fängelsesjukhus är ett försök att döda honom.

Enligt läkare ska Saakasjvili behöva akut vård och hans advokater har protesterat mot att han förts till ett fängelsesjukhus där han inte anses vara säker och heller inte kan garanteras fullgod vård. Även Ukraina har protesterat och landets utrikesdepartement säger i ett uttalande att det bara förvärrar hans situation.

Saakasjvili levde i exil i Ukraina och är nu ukrainsk medborgare. Han var Georgiens president fram till 2012. Han lämnade sedan landet för att undkomma ett åtal om maktmissbruk – en anklagelse Saakasjvili hävdar är politiskt motiverad. 2018 dömdes han i sin frånvaro till sex års fängelse.

Fängslandet av Saakasjvili har förvärrat den politisk kris i landet som pågått sedan parlamentsvalet för ett drygt år sedan, som oppositionen hävdar präglades av valfusk. Demonstranter har flera gånger den senaste månaden tagit till gatorna för att kräva att expresidenten ska släppas fri.

”Permanent massdemonstration”

På måndagskvällen uppges 40 000 personer ha samlats på ett torg i huvudstaden Tbilisi för att visa sitt stöd och kräva att expresidenten släpps fri.

– En permanent massdemonstration har inletts och kommer inte att avslutas förrän Mikhail Saakasjvili släpps fri och nyval utlyses, sade Nika Melia, ordförande i Saakasjvilis parti i ett tal till folkmassorna.

– Vi kommer inte att skingras, vår protest ska vara obeveklig och fredlig, vi ska inte låta regimen provoceras oss till konfrontationer, sade han innan massorna marscherade mot premiärminister Irakli Gharibasjvilis kontor.

ANNONS