Uppgifter: S kallar till internt avgörande möte i Nato-frågan

Publicerad 2022-04-13

Socialdemokraterna har lovat att beslut om Nato ska ske ”skyndsamt”.

I går kallade partiet till ett avgörande möte om frågan i partistyrelsen – den 24 maj, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Innan dess ska S ta till sig gräsrötternas åsikter genom tre stycken nationella stormöten om säkerhetspolitik.

Socialdemokraterna gick i måndags ut med att analysen inför kongressens nej till Nato inte längre gäller efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

”Det finns ett tydligt före och efter den 24 februari 2022”, skrev partiet i ett pressmeddelande.

S väntas få den avgörande rösten i riksdagen – och nu pågår ett arbete i partiledningen och distriktsstyrelser som handlar om att ena partiet.

– Frågan måste behandlas med den respekt som den kräver. Det finns fortfarande många människor som är formade av Olof Palmes linje, har en centralt placerad S-källa tidigare sagt till Aftonbladet.

Finansminister Mikael Damberg, statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist.
Finansminister Mikael Damberg, statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist.

Extrainsatt möte

Det interna arbetet ska vara slutfört den 23 maj då landets 26 partidistrikts ordföranden ska samlas i Stockholm för att diskutera den pågående säkerhetspolitiska vändningen.

Kallelsen till mötet gick ut i går – och i samma veva sammankallades också partistyrelsen till ett extra partistyrelsemöte den 24 maj.

Partistyrelsemötet är planerat att pågå i fem timmar på partihögkvarteret i Stockholm och ämnet är det samma som kvällen innan.

Socialdemokraterna betonade under måndagen att det är partistyrelsen som har mandatet att besluta om Socialdemokraterna ska förorda en svensk Nato-ansökan eller inte.

Enligt Aftonbladets uppgifter kommer det extrainsatta partistyrelsemötet spela en central roll i processen som Socialdemokraterna nu genomgår där bland annat Nato ska avhandlas.

– Det återstår att se om det är då ett beslut tas men det är klart att mycket kommer att stå på spel då, säger en centralt placerad källa i Socialdemokraterna.

”Är ett folkrörelseparti”

När socialdemokrater på partihögkvarteret ”68:an” beskriver den pågående säkerhetspolitiska dialogen, som ska föras över hela landet, pekar flera personer på att beslutet måste förankras i vad som beskrivs som folkrörelsen.

Det kommer bland annat, enligt uppgifter till Aftonbladet, att materialiseras i tre stycken stormöten. Det ska ännu inte vara bestämt om mötena blir digitala eller fysiska men meningen är i varje fall att S-medlemmar och gräsrötter ska få säga sitt om den transatlantiska försvarsalliansen.

– Vi är ett folkrörelseparti och det är också därför det här sköts av Baudin och partiets avdelning för folkrörelse, säger en S-källa.

Annan bild i regeringskansliet

På regeringskansliet ger källor dock en mer realpolitisk bild av övervägandena som krävs innan beslutet kan tas om hur S vill att Sverige ska agera i Nato-frågan.

– Det är klart att man i regeringskansliet sitter på en helt annan lägesbild än vad gemene man har tillgång till och det är också det som är utgångspunkten i de övervägandena som nu görs, säger en källa.

I både Rosenbad och på partikansliet hänvisar man till den säkerhetspolitiska analysgruppen som samlar samtliga riksdagspartier och leds av utrikesminister Ann Linde (S).

S kan blockera

Gruppen har ett kansli med fem anställda och sekretariatet leds av diplomaten Andrés Jato.

– Enligt rådande plan så har vi sagt att rapporten ska presenteras senaste den 31 maj och sen är det väl inte omöjligt att det kan ske tidigare men det finns inget beslut om det, säger han.

Efter att Sverigedemokraterna börjat förorda ett svenskt Nato-medlemskap finns nu en majoritet i riksdagen för att Sverige ska ansluta till försvarsalliansen. Men eftersom det enigt flera bedömare krävs kvalificerad majoritet på 75 procent av rösterna kan Socialdemokraterna blockera beslutet om partistyrelsen kommer fram till en sådan linje.

Aftonbladet har sökt Socialdemokraterna som avböjer att kommentera.

John Granlund

LÄS VIDARE