De flesta ute ur strikt lockdown i Shanghai

Av:  TT-AP

Ett foto släppt av statliga nyhetsbyrån Nya Kina visar boende i Shanghai testa sig.
Ett foto släppt av statliga nyhetsbyrån Nya Kina visar boende i Shanghai testa sig.

Strikta restriktioner har släppts för de allra flesta i Shanghai. Av stadens cirka 25 miljoner invånare är nu under en miljon kvar i strikt lockdown, säger myndigheterna på måndagen.

Enligt vice borgmästare Zong Ming, har 15 av Shanghais 16 distrikt stoppat virusspridningen bland de som inte redan satt i karantän.

– Epidemin i vår stad är under effektiv kontroll. Förebyggande åtgärder har nått stegvis framgång, säger Zong Ming på en pressträff.

Kina rapporterade runt 1 160 fall i måndags, varav majoriteten i Shanghai. Merparten sägs vara utan symptom. Den officiella statistiken i Kina är dock omöjlig att kontrollera i det strikt censurerade landet.

Mataffärer, gallerior och restauranger tilläts öppna under måndagen, under restriktioner som att hålla avstånd och med begränsat antal besökare. Rörelsefriheten är dock fortsatt begränsad och tunnelbanan stängd. Den 1 juni har satts som ett preliminärt datum för när staden kan öppna helt.

Den hårda nedstängningen i Shanghai har orsakat frustration och ilska bland invånarna och väckt protester över bristen på mat, sjukvård och rörelsefrihet.

Publisert: