Ukrainas Kuleba: Ge oss tunga vapen

Av:  TT-AFP

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba ber länder i väst att förse Ukraina med tunga vapen så att man kan trycka tillbaka de ryska styrkorna.

– Om ni verkligen bryr er om Ukraina: vapen, vapen och vapen återigen, säger Kuleba i ett videotal.

Enligt Kuleba är situationen i östra Ukraina, där ryska styrkor gör en offensiv, precis så ”förfärlig som folk säger”.

– Vi behöver tunga vapen. Det enda som Ryssland är bättre på är antalet tunga vapen de har. Utan artilleri, utan fler raketsystem kan vi inte lyckas trycka tillbaka dem, sade han i nattens videotal.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kallar Rysslands agerande i Donbass för folkmord.

”Folkmordspolitik”

I sitt nattliga tal till nationen sade Zelenskyj att ryssarna verkar ha för avsikt att göra regionen obeboelig och lägga dess städer i aska.

– Ockupanternas pågående offensiv i Donbass kan tömma regionen på folk. Detta är uppenbar folkmordspolitik, sade han.

Just anklagelser om folkmord var vad Rysslands president Vladimir Putin använde sig av när ryska trupper beordrades in i Ukraina i slutet av februari. Enligt Putin skulle folkmord på rysktalande i Ukraina stoppas.

I april erkände Ukrainas parlament en resolution där den ryska militärens agerande beskrivs som folkmord.

Även USA:s president Joe Biden har talat i liknande termer och bland annat sagt att Putin verkar inställd på att ”försöka utplåna tanken att ens kunna vara ukrainare”. Ett påstående som även Kanadas premiärminister Justin Trudeau har ställt sig bakom.

Hårda strider

I staden Sievjerodonetsk, i Luhanskregionen i östra Ukraina, pågår hårda strider. Stadens borgmästare Oleksandr Strjuk säger att minst 1 500 personer har dödats i staden och att mellan 12 000 och 13 000 personer är kvar, av ursprungliga omkring 130 000.

Omkring 60 procent av stadens bostadshus uppges ha förstörts.

Sievjerodonetsk uppges vara den sista staden i Luhanskregionen som Ukraina har kontroll över och ryska styrkor uppges försöka skära av staden från resten av ukrainskkontrollerat territorium.

Uppges ha tagit Lyman

Proryska separatister uppger under fredagen att de tagit full kontroll över staden Lyman som ligger mellan Sievjerodonetsk och Kramatorsk i Donbass. Ukraina verkar medge nederlag i staden, enligt Reuters.

Lyman, som är en järnvägsknutpunkt, har utgjort en viktig frontlinje i striderna.

Samtidigt hukar Ukrainas andra stad Charkiv, norr om Donbass, återigen under rysk beskjutning. Minst nio människor har dödats, enligt lokala myndigheter. Tjock rök har setts i bostadsområden i norra Charkiv, rapporterar AFP:s journalist på plats.

Tunnelbanan i Charkiv, som under tidigare ryska angrepp stängts, kommer att hållas öppen men ändå fungera som skyddsrum.

Publisert: