Hannes Schopf, 72, dog i corona – nu inleds rättegången mot Österrike

32 personer dog efter ökänt utbrott i ”alpernas Ibiza”

Uppdaterad 2021-09-21 | Publicerad 2021-09-19

Hannes Schopf, 72, dog i sviterna av covid-19 efter att ha smittats i den österrikiska alpbyn Ischgl.

Nu inleds rättegången om det ökända coronautbrottet i ”alpernas Ibiza”.

– Jag skickade honom rakt in i döden, säger hans änka Sieglinde Schopf till AFP.

Tusentals personer från 45 länder menar att de smittades i det ökända utbrottet i österrikiska skidorten Ischgl i mars 2020, rapporterar AFP.

I fredags inleddes den första av totalt 15 civila rättegångar där myndigheterna anklagas för att inte reagerat snabbt nog på utbrottet av covid-19 i Ischgl och andra skidorter i Tyrolen.

– De drabbade vill framför allt att Österrike ska ta sitt ansvar, men det har vi inte fått något tecken på ännu, säger advokaten Alexander Klauser till AFP.

Smittades på evakueringsbuss

Den första rättegången gäller den pensionerade journalisten Hannes Schopf, 72, som enligt hans hustru Sieglinde Schopf var en hängiven skidåkare.

Sieglinde och Hannes Schopf.

Han ska ha smittats på en buss, under en kaosartad evakuering av byn, full med andra turister som nös och hostade. Några dagar efter att Hannes Schopf kom hem dog han.

Sieglinde Schopf har i en tidigare intervju med AFP sagt att hela hennes värld gick sönder när hennes man dog. Hon hade uppmuntrat honom att åka i väg på semestern.

– Jag kan inte förlåta mig själv, för att i slutändan skickade jag honom till döden.

Stämmer staten på 100 000 euro

Tillsammans med sin son stämmer hon nu österrikiska staten på 100 000 euro (cirka 1 miljon kronor) för hans död.

Skidparadiset och festmetropolen Ischgl.

När rättegången inleddes i fredags var sonen Ulrich Schopf i rätten, utan sin mamma. Det blev för känslomässigt för henne att vara där, säger han till österrikiska ORF.

Pengarna i sig är inte det viktiga, säger sonen, utan snarare upprättelse och rättvisa. Om de får skadeståndet vill familjen donera pengarna till välgörenhet.

”Alpernas Ibiza”

I hela världen finns det 11 000 fall av infektion som kan spåras tillbaka till utbrottet i Ischgl, enligt en konsumentskyddsförening som hjälper familjerna att driva en process.

Advokaten Alexander Klauser.

Advokaten Alexander Klauser pekar på en rapport som kom i oktober förra året, som antyder att man reagerat för sent. Han säger också att lokala myndigheter agerat undermåligt, trots att exempelvis Island slog larm om att resenärer kommit hem smittade av viruset.

600 personer säger sig ha smittats av coronaviruset i Ischgl, enligt föreningen, och totalt 32 personer dog.

Nyhetsbyrån AFP har kontaktat den försvarsadvokatbyrå som representerar staten Österriken, men i nuläget vill de inte kommentera ärendet. Men myndigheter förnekar att man hade kunnat göra mer.