Efter livstidsdomen: 17-åring tar på sig mordet

Kom till polisstationen med vapen – ett år efter skjutningen

För ett år sedan sköts en 21-årig man ihjäl utanför en skola i Nyköping.

Dani Azoz dömdes till livstids fängelse för mordet – och brottet ansågs som löst.

Tills i torsdags, då en beväpnad 17-årig pojke klev in på polisstationen i Katrineholm.

Den 18 september förra året sköts en 21-årig man ihjäl utanför en skola i Brandkärr i Nyköping. Trots en fällande dom så är mordfallet ännu omgärdat av obesvarade frågor – och enligt nya uppgifter till Aftonbladet kan åklagare tvingas öppna upp utredningen på nytt.

21-åringen hade tillsammans med två vänner ätit på en av Max restauranger och kompisgänget lämnar platsen tillsammans. Plötsligt stannade två bilar nära den bussficka gänget står vid. Enligt domslutet klev sedan Dani Azoz ur en av bilarna med ett vapen i handen. Vännerna fick syn på vapnet och flydde i panik. 21-åringen träffades av ett skott i ryggen och fördes till sjukhus, där han avled.

Dani Azoz dömdes, först av tingsrätten och sedan även hovrätten, till livstids fängelse för mordet på 21-åringen och mordförsök på 21-åringens två vänner.

Många samlades för att ta farväl när 21-åringen begravdes förra året.
Många samlades för att ta farväl när 21-åringen begravdes förra året.

Ingen gängkoppling – inget motiv

Under de många förhandlingsdagarna då målet prövades rättsligt så fortsatte Dani Azoz att hävda sin oskuld. Tingsrätten ansåg trots hans nekande det ”ställt utom rimligt tvivel att Dani Azoz var gärningsmannen”. Varken i tingsrätten eller i hovrätten framkom något tydligt motiv till mordet. Rätten gjorde bedömningen att det handlat om en ”impulshandling”.

Enligt utredningen avlossades minst fyra skott, då man hittat fyra tomhylsor. På en av tomhylsorna säkrades dna. Enligt analysen talar den ”extremt stark för att dna:t inte kommer från Dani Azoz”. Det testades mot polisens olika register, men fick ingen träff.

Den mördade 21-åringen var ostraffad och levde inte ett kriminellt liv.

– Det har tyvärr funnits uppgifter i media som skulle kunna tolkas som att han hade ett kriminellt samröre, kriminell bakgrund eller hur man nu väljer att uttrycka sig. Så är inte fallet. Punkt, säger Ola Björstrand, vice chefsåklagare på åklagarkammaren i Nyköping.

De oklara omständigheterna kring mordet tycktes förbli just oklara. Fram till i torsdags, då en häpnadsväckande utveckling inträffade som kan få utredningen kring mordgåtan att öppnas igen.

Dani Azoz har dömts till livstids fängelse för mordet på 21-åringen.
Dani Azoz har dömts till livstids fängelse för mordet på 21-åringen.

Ett år senare: Beväpnad pojke kliver in på polisstationen

Polismyndighetens händelserapport från Katrineholm torsdagen den 16 september är tom.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet klev en 17-årig pojke då in på stationen, beväpnad med ett skjutvapen. Han ska ha presenterat vapnet för polisen och sagt att det är pistolen som användes vid mordet på 21-åringen, som nu varit död i ganska exakt ett år. 17-åringen påstod vidare att det var han – och inte Dani Azoz – som klämt åt avtryckaren när 21-åringen sköts ihjäl.

På måndagen häktades 17-åringen på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling, grovt brott.

Det återstår att se om hans erkännande och uppgifter kring händelsen kan få chefsåklagare Ola Björstrand att åter öppna utredningen. När Aftonbladet når honom vill han inte säga något alls:

– Jag har inte några som helst kommentarer över huvud taget.

Inte heller 17-åringens advokat, Rickard Johansson, vill kommentera ärendet av vad han kallar ”advokatetiska skäl”.

Publisert:

LÄS VIDARE