Kritikstorm efter att 1 400 delfiner dödats på Färöarna

Under helgen dödades över 1 400 delfiner i en jakt på Färöarna.

Jakten har lett till stora protester och djurrättsorganisationer sprider filmer på hur döda och blödande delfiner ligger uppradade längs strandkanten.

I en traditionell jakt på Färöarna dödades 1 400 delfiner i helgen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Bilder från djurrättsorganisationen Sea Shepard visar hur vatten längs hela bukten färgats rött av blod och på stranden ligger hundratals dödade delfiner.

Jakten görs genom att delfinerna drivs in i en fjord och när de kommer till grunt vatten så dödas de med en specialdesignad lans som förs in genom ryggraden. Sedan fördelas djuret mellan lokalbefolkningen.

De som stöttar jakten menar att det är ett humant sätt att döda delfinerna på. Det menar djurrättsorganisationen Sea Sheperd är fel då ”dödandet sällan går så snabbt som myndigheterna säger”, rapporterar BBC.

Delfinjakten, Grindadráp, är en flera hundra år gammal tradition där främst valar fångas och slaktas och delas ut bland invånarna, men årets jakt var ovanligt omfattande. Efter kritiken har nu Färöarnas valjägarförening medgett att helgen jakt gick för långt.

– Det var ett stort misstag. Någon borde ha vetat bättre. De flesta är chockade över vad som hände, säger föreningens ordförande Olavur Sjurdarberg till BBC.

Enligt BBC var jakten godkänd av de lokala myndigheterna, och för att delta krävs jaktlicens.

Helgens jakt är den största någonsin på Färöarna. Den största jakten innan helgens var år 1940 då 1 200 delfiner dödades.

Se filmen från delfinslakten i spelaren ovan.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN