Hultqvist: Rysk representant kallas upp till UD

Av:  TT

Ett ryskt propellerplan av typen AN-30 kränkte svenskt luftrum den 29 april och fotades av svenska jaktplan.
Ett ryskt propellerplan av typen AN-30 kränkte svenskt luftrum den 29 april och fotades av svenska jaktplan.

Svenskt luftrum kränktes av ett ryskt militärplan på fredagen. Svenska jaktplan gick upp och mötte planet, som även var inne i danskt luftrum.

Försvarsminister Peter Hultqvist sade dagen därpå att Sverige skulle agera diplomatiskt mot kränkningen, och i en intervju med Dagens Nyheter förtydligar han vad markeringen består i.

– Det innebär att man kallar upp en representant för den ryska ambassaden till UD och tydligt talar om att det här inte är acceptabelt, säger han.

På frågan om kränkningen, söder om Blekinge, kan sättas i samband med den pågående svenska Natodebatten svarar Hultqvist:

– Jag har inga belägg eller bevis för att det hänger ihop. Jag kan bara konstatera att det som har skett är oacceptabelt, oavsett vilka skäl som kan finnas.

Senast den 2 mars kränkte fyra ryska stridsflygplan svenskt luftrum i närheten av Gotland.

Samma plan som på fredagen var i svenskt luftrum kränkte också danskt luftrum nära Bornholm.

Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod (S) skriver på Twitter att den ryske ambassadören i Köpenhamn har kallats upp till danska UD på måndagen.

”Ännu en rysk kränkning av danskt luftrum. Det är fullständigt oacceptabelt och särdeles bekymmersamt i den nuvarande situationen”, skriver Kofod.

Rättad: I en tidigare version av notisen angavs fel veckodag för kränkningen.

Publisert: