Hundar i farozonen när huggormarna vaknar

Av: 

TT

Huggormssäsongen är i gång – och med det ormbettssäsongen.

Många oroliga hussar och mattar hör just nu av sig till Djurens vårdguide efter att deras hundar blivit bitna.

– Nu om någonsin ska man vara försiktig, varnar Alinda Dalla Santa, callcenterchef på 2288 Djurens vårdguide.

En alldeles nyvaken huggorm på Öby kulle i Söröns naturreservat i Närke.
En alldeles nyvaken huggorm på Öby kulle i Söröns naturreservat i Närke.

När värmen och solen tittar fram vaknar huggormarna efter vinterdvalan. Att huggormssäsongen har börjat märks hos 2288 Djurens vårdguide, som i april ser en ökning av samtal från djurägare vars hundar blivit bitna. En utveckling som brukar synas varje vår.

– Det jobbiga är att ormarna är lite långsamma och slöa och inte har jagat under vintern, så de är mycket giftigare vid den här tiden, säger Alinda Dalla Santa.

Nyfikna hundar

Hundar är särskilt i riskzonen när de nyfiket sticker fram nosen eller far fram i skog och mark – då hinner ormen inte undan. Katter kan också bli bitna, men blir oftast inte lika sjuka.

Alinda Dalla Santas råd är att inte låta hunden springa fritt i skog och mark och att hålla koll på vägen framför sig, speciellt vid bergsskrevor, stenar och håligheter där ormar trivs.

– Alla hundar av storlek som man orkar bära ska man bära om man misstänker att de blivit bitna, så att de anstränger sig så lite som möjligt. Viktigt är också att tänka på att hålla sig så lugn som möjligt. Hundarna blir väldigt stressade av att vi blir stressade och oroliga.

Åk till veterinären

Eftersom ett bett kan vara livshotande och bland annat påverka hjärtat och andra inre organ ska hunden alltid tas till veterinär.

– Det många inte vet är att det är värre för dem att bli bitna i tassarna än vad det är att bli bitna i nosen eller i skinnet på undersidan av halsen, eftersom giftet transporteras snabbare runt i kroppen då.

Huggormen trivs ofta vid bergsskrevor, stenar och i håligheter. Arkivbild.
Huggormen trivs ofta vid bergsskrevor, stenar och i håligheter. Arkivbild.
Publisert:

LÄS VIDARE