Smittan rusar: ”Olyckligt att lyfta coronarestriktioner”

Dubbelt så många döda, tre gånger fler intensivvårdade och fyra gånger fler coronasmittade än förra hösten.

Ändå lyfts de flesta restriktioner bort på onsdag.

– Det är djupt olyckligt, säger överläkare Björn Olsen.

När deltagartaken på sammankomster och alla restriktioner på restauranger och barer tas bort den 29 september så sker det samtidigt som coronasmittan härjar mycket värre än vid samma tid förra hösten.

Vecka 34 till 37 förra året smittades 5 811 svenskar, sjukhusen tog emot 31 nya intensivvårdsfall och 54 dog i covid-19.

Samma veckor i år är siffrorna avsevärt högre: 28 179 smittades, 128 intensivvårdades och 107 dog, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Antalet smittade, intensivvårdade och döda började stiga kraftigt i slutet av oktober 2020. Det är ännu osäkert hur hösten 2021 utvecklar sig, men Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, säger:

– Siffrorna signalerar tydligt att pandemin är på uppgång igen. Det är djupt olyckligt att då lyfta restriktionerna och signalera att det värsta är över. Det är inte någon bra spaning in i framtiden.

– Vi har 25 procent som inte är vaccinerade. Det är en ansenlig mängd människor, särskilt i vissa områden där vaccinationstäckningen är extremt låg.

– Det blir inte så mycket dragkraft av vaccinet i den situationen skulle jag tro. Vi kommer att få se att antalet fall kommer att fortsätta stiga, och antalet dödsfall sannolikt också.

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.
Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Vad borde ske i stället för slopade restriktioner?

– Öka vaccinationstakten, med kallelser till enskilda individer och mer uppsökande verksamhet. Man måste vara mycket mer aktiv i områden med väldigt låg vaccinationstäckning.

Vore coronapass bra?

– Coronapass är väl alldeles utmärkt. De som har tagit vaccinet är ju inte särskilt intresserade att träffa människor som i hög grad är ovaccinerade, när vi har en allmän smittspridning i samhället.

– Det är dessutom en helt ny virusvariant. Deltavarianten är ju betydligt mer smittsam, den beter sig nästan som ett nytt virus, säger Björn Olsen.

Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.
Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.

Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, är inte lika oroad, men säger:

– Man kan tänka på två sätt. Ett: att det är oroväckande. Två: om man delar upp de vaccinerade och icke vaccinerade, så blir man inte lika rädd.

– Är du vaccinerad så verkar dödligheten och risken för allvarlig sjukdom sjunka med elva gånger. I fredags var 90 procent av de som låg inne på intensivvård på sjukhusen i Stockholm icke vaccinerade.

Är det rimligt att släppa alla restriktioner, med tanke på smittspridningen?

– Man kanske kan göra det, men då måste man ha väldigt lätt att backa igen. Men jag tycker att man ska släppa restriktionerna bara för de som är vaccinerade.

Behövs det vaccinationspass i så fall?

– De som inte är vaccinerade får ta sitt ansvar. Jag kan inte hitta något argument för att inte gå och vaccinera dig. Det finns otroligt få patienter som har allergier eller behandling med cytostatika som inte ska vaccinera sig. Alla andra ska vaccinera sig, säger Johan Styrud.

Publisert:

LÄS VIDARE