Vitt snus kan ha mer nikotin än vanlig prilla

Av:  Helena Björk/TT

Det vita snuset som lockar framför allt unga och kvinnor kanske känns fräschare. Men nikotinhalten i det helt oreglerade tobaksfria snuset är ibland långt högre än i vanligt snus.

Redan 2016 skickade en av de största snustillverkarna ut ett pressmeddelande om att de börjar sälja en tobaksfri nikotinprodukt i Sverige. Enligt nätbutiken Snusbolaget tredubblade de sin försäljning av tobaksfritt snus mellan 2019 och 2020.

En liten vit påse utan tobak under läppen känns helt enkelt fräschare, säger vissa som väljer den. Men enligt organisationen A non smoking generation som arbetar för att unga ska välja bort tobak stämmer det inte att produkterna är tobaksfria, eftersom nikotinet utvinns ur tobak.

Det behövs i dag inget tillstånd för att sälja tobaksfritt snus och det finns ingen åldersgräns för att få köpa det. Det finns ingen standard eller reglering av innehållet.

Tjejer i fokus

Folkhälsomyndigheten ser att användandet av tobaksfritt snus ökar. Men ännu görs inga ordentliga uppföljningar så detaljerad kunskap saknas. Generellt sett minskar andelen svenskar som använder nikotin dagligen, enligt myndighetens statistik.

Tjejer har stått i fokus för marknadsföringen och bland flickor i årskurs nio ökar snusandet, enligt Can, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. 2016 snusade omkring två procent och 2020 har siffran stigit till omkring sju procent.

– Man vet från forskningen att smaksättning av de här produkterna är jätteviktiga för hur attraktiva de är, de är söta och smakar godis eller frukt. Det uppfattas som mindre farligt av unga än traditionella tobaksprodukter för att de har den här smaksättningen, säger Josefin Jonsson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

TT: Bidrar det till att nikotinanvändningen ökar bland unga?

– Ja, vi oroar oss för det men vi har inte så mycket belägg, utan bara allmänna siffror för snus.

Hög halt nikotin

TT: Ökar vitt snus risken att fler unga blir nikotinberoende?

– Nikotin är ju starkt beroendeframkallande så använder man produkterna är det stor risk att man blir beroende, säger hon.

Koncentrationen av nikotin i tobaksfritt snus varierar från cirka 3 mg per gram upp till till 50 mg per gram, enligt en statlig utredning. Vanliga snussorter ligger på 8 mg per gram. Den starkaste tobaksprodukten på marknaden har en koncentration på cirka 45 mg per gram – lägre än det starkaste vita snuset.

– Du får en fysiologisk respons med så höga nikotinhalter även om du är beroende och en van snusare, som till exempel påverkan på blodtryck och illamående. Som att ta en prilla för första gången, säger Josefin Jonsson.

Nikotinets skadeverkningar är kända: Ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom, försämrad risk att bli frisk från en stroke, ökad risk för diabetes och risk att barn föds med låg födelsevikt eller att foster dör tidigt i graviditeten.

Steget efter

Danmark införde den 1 april i år hårdare regler för hur tobaksfria nikotinprodukter får saluföras. Och nyligen föreslogs en prishöjning på elva kronor per dosa för att minska användningen bland unga. I dag kostar en dosa 30–40 kronor i Danmark. I Sverige kostar en dosa 40 kronor.

En statlig utredning har föreslagit 18-årsgräns i Sverige för att köpa tobaksfritt snus i butik och på nätet. Marknadsföringen ska enligt förslaget vara ”måttfull” och får inte riktas till unga under 25 år.

Regeringen har inget besked om när de ska lägga fram ett lagförslag i riksdagen, skriver socialdepartementet till TT.

TT: Folkhälsomyndigheten ansvarar för folkhälsan i Sverige och de här produkterna har funnits i flera år. Varför har ni inte larmat tidigare?

– Det är ofta så att man är steget efter med reglering. Det är när problemet uppstått det behövs reglering och vi behöver lagstöd för att kunna vidta skyddsåtgärder, säger Josefin Jonsson.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN