UD:s uppmaning: Lämna Ukraina

USA varnar för att en rysk invasion av Ukraina bara är dagar bort.

Nu meddelar utrikesdepartementet att alla svenskar bör lämna landet.

– Jag ser med stor oro på den senaste tidens utveckling, säger utrikesminister Ann Linde i en kommentar till Aftonbladet.

Allt fler länder uppmanar sina medborgare att lämna Ukraina efter USA:s uppgifter om att en rysk invasion närmar sig.

Under lördagseftermiddagen meddelade även utrikesdepartementet att de uppemot 300 svenska medborgare som befinner sig i Ukraina bör lämna landet. Samtidigt avråder man från resor till Ukraina.

– Jag ser med stor oro på den senaste tidens utveckling. Med anledning av den allvarliga och oförutsägbara säkerhetssituationen avråder UD nu i likhet med nordiska och flera andra EU-länder från alla resor till Ukraina, skriver utrikesminister Ann Linde (S) i ett uttalande.

”Kan komma att försvåras”

UD har inte lämnat något besked om även ambassadpersonal kommer att lämna landet.

– Svenskar som befinner sig i Ukraina uppmanas att lämna landet. Sveriges ambassad i Kievs möjligheter att ge konsulärt stöd och möjligheterna att lämna Ukraina i ett senare skede kan komma att försvåras. UD ser löpande över och anpassar reseavrådan i nära kontakt med nordiska länder och EU, säger Ann Linde.

Utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde. Arkivbild.

Liverapportering: Här är senaste nytt om läget

Fastnålat inlägg
Information om rapporteringen om Ukrainakriget
13 juni kl 09.31av Hanna Olsson Berg
DELA

Den här rapporteringen kommer att övergå till Aftonbladet Direkt, som ni hittar här.

Skriv inlägg
 • Nivette Dawod

  Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj säger att ryska styrkor fokuserar beskjutningen på norra delarna av Luhanskregionen, och ber USA att snabbt skicka haubitsar.

  Valerij Zaluzjnyj har bett sin amerikanska motsvarighet Mark Milley om hjälp, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

  ”Jag har upprepat min begäran för general Milley – att hjälpa oss få fler artillerisystem av kalibern 155 millimeter så fort som möjligt”, skriver han på Facebook.

  Enligt Zaluzjnyj har Ryssland satt in sju bataljonstaktiska grupper i anfallet mot Sievjerodonetsk och har återigen börjat beskjuta Ukrainas näst största stad Charkiv.

  Läs hela TT:s artikel här: Ukraina vädjar om fler artilleripjäser.

 • Nivette Dawod

  Sveriges Radio Ekot har intervjuat Ivan Goltvenko, personalchef på ståljätten Azovstal i Mariupol, som blev centralt under striderna mot Ryssland.

  Han berättar att stålverket Azovstal och stålverket Iljitj är flaggskepp inom den ukrainska metallurgin.

  Efter de hårda striderna är stålverket i Mariupol, som är elva kvadratkilometer stort, i ruiner. Ryssland kontrollerar nu staden.

  Goltvenko säger också till SR att färdiga stålplattor till ett värde av 68 miljoner dollar, som var redo att exporteras till Europa, istället har skickats till Ryssland.

  Han berättar att han försöker hjälpa stålverksanställda som flytt Mariupol att få tillfälliga bostäder och jobb.

  De personer som blivit kvar i den ockuperade staden bär på hemska vittnesmål, säger han också:

  – De tvingas arbeta för att få mat. En förman från fabriken berättade hur han under en dag fyllde fyra lastbilar med lik.

 • Melvin Londen

  Två militära befälhavare i Ukraina kritiserar i The Guardian den ukrainska regeringen och den hyllade presidenten Volodymyr Zelenskyj.

  Enligt dem har Kiev slutat bry sig om östra Ukraina där hårda strider fortsatt pågår. En av dem säger i artikeln att "det vore bättre om Kiev också var utsatt för hot".

  Ytterligare oro i Ukraina beror på att västlig media minskat sin rapportering om kriget. Landet är nu rädda för att det här kommer leda till minskat stöd i form av vapen och humanitära medel.

  I takt med att Rysslands offensiv börjat skörda framgångar har Ukraina också erkänt att landet lidit stora förluster i form av stupade soldater under de senaste veckorna.

  Lesia Vasylenko, parlamentsledamot i Kiev, säger att landet fortsatt behöver hjälp av väst då befolkningen och soldaterna är psykologiskt trötta efter snart fyra månader av krig.

 • Matilda Andersson

  Rättighetsorganisationen Amnesty International anklagar Ryssland för krigsbrott i Charkiv. Enligt Amnesty har Ryssland använt klustervapen och dödat hundratals civila.

  ”Det återkommande bombardemanget av bostadsområden i Charkiv är urskillningslösa attacker som dödat och skadat hundratals civila, och som därmed utgör krigsförbrytelser”, säger rättighetsgruppen i en rapport om Ukrainas näst största stad.

  Amnesty har utrett 41 ryska attacker som dödats minst 62 personer och skadat närmare 200, och intervjuat 160 människor i Charkiv under två veckor i månadsskiftet april-maj. (TT)

Publisert:

LÄS VIDARE