Dykare om sökandet efter Mattias: ”Finns något kvar i området”

Ett år sedan 17-årige Mattias Borg försvann

I dag har 17-årige Mattias varit försvunnen i ett år. I helgen gör både kustbevakningen och privata dykare en sökinsats.

Samtidigt samlar Mattias mamma styrka för att klara av dagen.

– Jag måste vara stark för min andra son. Jag får ta mina känslor senare, säger Erika Borg.

Sjuttonårige Mattias Borg har varit försvunnen i ett år. Han försvann i samband med en fest i Ljungby den 5 december. Senare samma natt observerades han vid villor intill Smalspåret.

Den sista observationen gjordes på Sickingevägen. Då ska två personer ha sett hur Mattias sprang norrut och sedan vek av mot ett villaområde.

Trots omfattande sökinsatser från både polis och frivilliga är försvinnandet en gåta. Eftersom polisens specialsökhundar har markerat i ån Lagan har insatserna koncentrerats dit.

I helgen är kustbevakningen åter på plats och ska dyka både på lördagen och söndagen. Det är den sista planerade dykinsatsen för att hitta Mattias – från kustbevakningens sida.

– De vill göra färdigt i en del i Lagan som de bedömer som intressant, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson.

Polisens specialsökhundar har markerat i ån Lagan. Bild från en tidigare sökning efter Mattias.
Polisens specialsökhundar har markerat i ån Lagan. Bild från en tidigare sökning efter Mattias.

Dyker hela helgen

Den här helgen gör även två frivilliga dykare ett nytt försök att hitta Mattias.

– Vi kommer vara på plats och dyka hela helgen, säger Henric Sandqvist, gymnasielärare och frivillig dykare.

Gymnasieläraren Henric Sandqvist är en av många som ställt upp på sin fritid för att leta efter Mattias. Han har hittills lagt 147 timmar på att dyka i Lagan.

Han berättar att så sent som för fem veckor sedan markerade en specialtränad hund för lukt av avliden person i Lagan. Markeringen skedde i samma område som polisens specialsökhundar har markerat tidigare.

– Det är en bekräftelse på att det finns kvar något i det området. Det har inte flutit bort eller försvunnit.

Henric Sandqvist konstaterar att det kommer bli känslomässigt på årsdagen. Då hålls en ljusmanifestation för Mattias på Tomtebobron i Ljungby.

Den som dagen troligen kommer bli allra jobbigast för är Mattias mamma – Erika Borg. Hon orkar inte närvara vid manifestationen.

– Jag måste vara stark för min andra son nu. Han måste känna att det finns någon stabil vid sin sida, säger Erika Borg.

Bild från en tidigare sökning efter Mattias
Bild från en tidigare sökning efter Mattias

Vill tacka de som hjälpt till

Erika Borg har befunnit sig i en berg- och dalbana av chock, sorg och hopp det här året. Nu är känslorna lite mindre stormiga men saknaden är som ett hål i själen.

– Det är nu som det har blivit så tydligt hur uppmuntrande glad han kunde vara. När jag kom hem från jobbet. Jag var så van vid det att jag inte tänkte på det.

Mattias hade en förmåga att gör andra på gott humör, berättar Erika. Han och tvillingbrodern har också varit väldigt omtänksamma mot henne.

– De brukade passa på mig när jag var trött. Om den ena inte orkade så delade de upp det mellan sig ”nu är det din tur”.

Hon berättar om ett minne från en joggingtur där pojkarna hade varit snabbare än henne hem. Då stod de utanför huset och väntade.

– De trodde jag var utelåst. De stod där med stora ögon och väntade på mig när jag kom.

17-årige Mattias Borg har varit försvunnen sedan den 5 december 2020.
17-årige Mattias Borg har varit försvunnen sedan den 5 december 2020.

En annan gång ville pojkarna ha hjälp av henne att beställa kläder på internet. De var för unga för att göra det själva. När paketet kom fram blev Erika alldeles varm i hjärtat.

– Det var en present till mig. Det var en bild på oss tre tillsammans och de hade skrivit ”Vår familj”.

Erika Borg vill framföra ett stort tack till alla frivilliga som har sökt efter Mattias under året och är också tacksam för att man håller en ljusmanifestation.

– Det är den största lyckan för en mamma att andra bryr sig om ens barn.

Hon har fått flera nya vänner och bekanta under det här året. Människor från olika delar av Sverige som har försökt stötta henne i den svåra situationen.

– Det fyller på hjärtat med energi och tro på livet. Jag är ledsen att jag inte kan ge respons alltid. Jag är inte där än.

Publisert:

LÄS VIDARE