Efter citatmissen: KD överväger att bojkotta Sveriges radio

Ebba Buschs uttalanden om påskupploppen felöversattes i Radio Sweden.

KD hotar att bojkotta SR:s partiledarintervjuer om man inte får ett möte – vilket SR fortsätter att avböja.

– Det handlar om att skydda oss mot partipolitiska påtryckningar, säger Ekots ansvarige utgivare Klas Wolf-Watz till Aftonbladet.

I Ekots lördagsintervju frågade sig KD:s partiledare Ebba Busch varför ett hundratal poliser skadades i påskens upplopp, men ”varför har vi inte 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare?”

KD-ledarens uttalanden har väckt starka reaktioner och ledde bland annat till att Busch portades från Elle-galan.

Men Buschs ord förvrängdes när de översattes till arabiska och somaliska i SR:s redaktion Radio Sweden, avslöjade DN och Doku under veckan.

”Varför har vi inte 100 skadade muslimer”, löd den felaktiga översättningen.

Ebba Busch, Kristdemokraternas partiledare.
Ebba Busch, Kristdemokraternas partiledare.

KD: ”Grova felaktigheter”

Sveriges radios Ekochef Klas Wolf-Watz kommenterade i morse misstaget i P1-morgon.

– Vi behöver gå till botten med detta, se varför blev det fel, och sen dra lärdomar av detta.

Kristdemokraterna är mycket kritiska till den felaktiga rapporteringen och Sveriges radios hantering av ärendet. De vill bland annat veta hur SR säkerställer att informationen blir korrekt när den publiceras på språk som ansvarig utgivare inte behärskar.

”Vi har bett om möte med SR-ledningen med anledning av de grova felaktigheter som har publicerats om oss, fyra månader före val, av tre olika redaktioner inom ett och samma ämne”, skriver partisekreterare Peter Kullgren i ett inlägg på Facebook.

Om Kristdemokraterna inte får till ett möte överväger de bojkott av SR.

”Om SR inte vill föra denna dialog med oss, så måste vi av naturliga skäl överväga vår medverkan på partiledarnivå vid Sveriges Radios valintervjuer. Journalister och politiker är inte på samma lag, men det måste finnas ett ömsesidigt förtroende för den andras agerande. Det förtroendet är från vår sida skadat. Vi vill reparera det, men det kräver att SR faktiskt talar med oss”, skriver Peter Kullgren på Facebook.

SR: Handlar om att skydda oss

Ekochefen Klas Wolf-Watz svarar i ett mejl till Aftonbladet att hon väldigt gärna vill att Ebba ska vara med.

– Jag tycker det vore väldigt tråkigt om Ebba Busch inte skulle ställa upp på partiledarutfrågningar. En stor förlust för publiken. Våra utfrågningar är en del av den bevakning som vi gör inför ett val.

Wolf-Watz säger att han förstår Peter Kullgrens och KD:s kritik, och beklagar återigen misstagen. Men han vidhåller att SR inte vill ha ett möte med KD.

– Vi har en granskningsprocess av vår journalistik som består av Medieombudsmannen och Granskningsnämnden. Det sker inte politisk prövning av våra inslag. Därför anser jag inte att jag ska ta ett möte med ett politiskt parti om vad vi publicerat. Det handlar om att skydda oss mot partipolitiska påtryckningar.

Blev fel – på tre olika språk

För Journalisten uppger Radio Swedens chef att man även upptäckt fel i en text från deras kurdiska redaktion. Hon ser mycket allvarligt på att det alltså blivit fel på tre olika språk.

– Vi ser att det finns fel i olika delar, i en ljudfil på ett språk, i en bildtext på ett annat språk, och i en underrubrik på ett tredje språk. Men vi ser att samma redaktioner också har översatt korrekt, i samma publiceringar och i andra publiceringar. Så det är inget genomgående fel, vilket jag tycker är väldigt viktigt att påpeka, säger Gaby Katz.

Publisert:

LÄS VIDARE