Regeringen vill ge polisen utökad rätt att avlyssna

Polisen kan få göra hemliga avlyssningar och husrannsakan utan konkret brottsmisstanke.

Det föreslår regeringen i kampen mot gängkriminella och tillsätter en ny utredning.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) presenterade på tisdagen nya åtgärder i kampen mot gängkriminaliteten.

Regeringen tillsätter en utredning för att ge polisen utökad rätt till hemlig avlyssning. En särskild utredare har fått i uppdrag att överväga olika möjligheter att använda hemliga tvångsmedel, meddelade Damberg vid en pressträff.

Nu vill regeringen bland annat utreda möjligheter om hemlig husrannsakan i förebyggande syfte, vilket inte är möjligt i dag. Man vill även undersöka möjligheterna om använda hemliga tvångsmedel som avlyssning även när det inte finns en konkret brottsmisstanke.

Inrikesminister Mikael Damberg höll pressträff om fler åtgärder för att bekämpa gängkriminaliteten.
Inrikesminister Mikael Damberg höll pressträff om fler åtgärder för att bekämpa gängkriminaliteten.

Avlyssning utan konkret brottsmisstanke

En lagändring som ger utökad rätt till hemlig avlyssning står högt på polisens önskelista i kampen mot kriminella gäng.

– De senaste årens hårda arbete har gett resultat i att fler toppar i de kriminella hierarkierna sitter i fängelse, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Samtidigt ser vi att skjutningarna fortsätter med delvis andra tillvägagångssätt och att gärningsmännen är yngre än tidigare. Det är en farlig situation och en utveckling som vi varken ska acceptera eller vänja oss vid i Sverige.

Utredaren, Inger Söderholm, före detta lagman vid Attunda tingsrätt, ska vara klar senast den 2 februari 2023.

Sedan en tid har högeroppositionen i riksdagen drivit på för att hemliga tvångsmedel ska kunna användas på det sätt som regeringen nu vill.

– Till slut har S och MP gått med på M:s förslag att utreda proaktiv avlyssning. Men med regeringens förkärlek till vaga direktiv lär resultatet bli magert, precis som med utredningen om anonyma vittnen, säger Johan Forssell i en kommentar till Aftonbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE