Stefan Löfven: SD är ett rasistiskt parti

Uppdaterad 2021-10-13 | Publicerad 2021-10-12

MALMÖ/STOCKHOLM. En politisk sakkunnig hos SD är aktiv i vit makt-rörelsen, avslöjar Expo.

Mannen har nu stängts av från sitt arbete.

– Att den här typen av högerextrema personer finns i SD:s värld är ingen överraskning, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Parallellt med sitt arbete för Sverigedemokraterna ska en tjänsteman ha haft samröre med den rasideologiska organisationen Det fria Sverige, DFS, enligt tidningen Expo.

Mannen har nu stängts av från sitt arbete och kommer att vara avstängd medan en utredning pågår, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Statsminister Stefan Löfven (S) är just nu på Förintelsekonferensen i Malmö. Han är inte överraskad över Expos avslöjande.

– Vi har hur många exempel som helst på det. Det här är Sverigedemokraterna och det är så här det är, dessvärre, säger han.

Statsministern fortsätter tala om Sverigedemokraterna och kommer också in på Moderaterna:

– De (SD, red. anm.) är ett rasistiskt parti och de har stått där hela tiden. Det som är nytt under senare år, det är att vi har ett moderat parti som nu ansluter mer och mer och kommer närmare Sverigedemokraterna. Det är det riktigt tragiska.

Stefan Löfven anser att SD är ett rasistiskt parti.

Antisemitism inom SSU

SD-tjänstemannen arbetade tidigare vid Nordiska rådet, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

– Det är illa det, men det som är utmärkande för Sverigedemokraterna är att det inte är ett exempel. Det finns hur många som helst och de säger hela tiden: Vi ska rensa ut, vi ska rensa ut, vi ska rensa ut.

Problem med antisemitism har även funnits inom Löfvens egna ungdomsförbund SSU i södra Sverige.

– Det är en helt annan sak, säger statsministern.

– Det hör inte hemma i arbetarrörelsen och det har vi sagt sedan dag ett. Sverigedemokraterna har en historik sedan slutet av 80-talet till nu där det finns hur många exempel som helst. Dit dras de högerextrema. De har sagt att de vill göra upp med sin historik, men de har ännu inte gjort det.