Nyårsafton närmar sig – så här reagerar hunden Charlie

NYHETER

Snart är nyårsafton här – men långt i förväg blir Gina Lunds hund Charlie stressad och rädd i väntan på fyrverkeriexplosionerna.

– Han ligger på helspänn hela tiden så fort det börjar mörkna ute, säger hon.

Fyrverkerier är ett klassiskt inslag för många på nyårsafton – men inte till glädje för alla. Hundar är några som inte klarar av när det smäller och låter, något som Gina Lunds hund Charlie är ett exempel på. Han är väldigt rädd för ljudet.

– Han får stresspåslag som gör att han inte kan hantera det. Han ligger på helspänn hela tiden så fort det börjar mörkna ute – och så fort han hör minsta lilla ljud så reagerar han. Om det är ljudet av raketer och smällare blir det värre, då börjar han skaka och gräva för att komma undan så gott det går, säger Gina.

I ett klipp som hon har lagt upp på sin Facebooksida kan man se hur Charlie skakar. Klippet har skrivande stund fått över 4 000 delningar.

12 dagar kvar tills nyårsafton och redan nu klarar Charlie inte av att hantera den rädsla och stress han upplever när det skjuts raketer. I 12 dagar måste han stå ut med rädslan, stressen, ångesten, ängsligheten och allt annat som det innebär(...). Det är ett jävla helvete rent ut sagt! Så om ni nu så nödvändigtvis måste smälla av raketer så gör det på nyårsafton och inte annars!”, skriver Gina i ett Facebookinlägg.

– Det är inte bara på nyårsafton det här händer, utan även på högtider som valborg och påsk, säger hon.

Gina tycker att man borde begränsa skjutande till bara en dag, nämligen själva nyårsafton.

– Det vore bäst om man inte kunde skjuta före nyårsafton. Om det inte går att förbjuda helt.

Visst, det finns hotell som erbjuder rum till hundägare och hundar som behöver fly ljudet men det är inte den bästa lösningen enligt henne.

– Problemet ligger i att det skjuts i flera veckor i sträck. Det är svårt att bo på hotell i två-tre veckor.

Gina uppmanar andra att tänka på hur fyrverkerier kan påverka alla i ens omgivning, inte bara hundar utan alla individer – såväl två- som fyrbenta – som är rädda för ljudet.

– Det kan ta flera månader innan de återhämtar sig helt.

Charlie kommer att få fira nyår på annat håll i år.

– Han får åka ut till en vän på landet där det inte skjuts så mycket raketer. Jag kommer att vara hemma med min andra hund och katter.