Hit kommer snön under julhelgen

Unik 14-dygnsprognos för hela Sverige

1 av 3
NYHETER

Vit eller grön jul i år?

Nja, för de flesta blir den närmast grå.

– Det blir ostadigt väder, med flera fronter som ska passera. Framför allt i södra Sverige faller regn, säger meteorologen Maria Jönsson på Foreca.

Se hela prognosen för julvädret längre ner.

I dag är det nio dagar före dopparedagen. Och här bjuder Aftonbladet nu på en unik 14-dagarsprognos från Foreca. Den visar hur vädret blir hemma hos dig. Ända fram till mellandagarna.

– Vi kan se tendenser i alla fall. Det ser ut som att det blir milt i söder och lite kyligare i norr, det mesta pekar på minusgrader från Jämtland, Ångermanland och norrut.

Där kan det också komma en del snö under jul­helgen. Snögränsen går vid Siljan ungefär, enligt meteorologen Maria Jönsson.

Medelpad, Härjedalen, Hälsingland och Dalarna ser ut att få en temperatur runt nollan i jul.

Du som bor mer söderut får vara beredd att ta fram sydvästen.

Molnen stannar

Det är lågtrycksfronterna som kommer in från sydväst som ligger bakom det milda vädret.

– Det ser sämre ut längre söderut. Där faller nederbörden som regn och det kan bli lite småblåsigt, säger Maria Jönsson.

Temperaturmässigt blir det mellan fem plusgrader i söder och fem minusgrader längst i norr. Molnen ser ut att stanna – och med dem det milda vädret.

– Som det ser ut blir det ostadigt egentligen hela julhelgen och mellandagarna och i med det blir det mildare.

Mest snö på 100 år

Finns det något hopp alls om en vit jul söder om Siljan?

– Nja, det skulle väl vara ett litet hopp i Svealand. Men blir det bara någon grad kallare skulle det kunna falla någon snö. Jag tror ändå att det handlar om regn, säger Maria Jönsson.

Det är fyra år sedan vi hade en riktigt vit jul över hela Sverige. Då fick Härnösand mest snö på 100 år och till och med i Stockholm låg snön kvar, 41 centimeter djup.

Förra julen var det barmark till och med en bit upp längs Norrlandskusten.

KOLLA PROGNOSEN DÄR DU BOR

ARTIKELN HANDLAR OM

Jul

Väder