Fängelseupploppet i Birmingham: ”Värsta sedan 1990”

avNiklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

I över 12 timmar var fyra avdelningar på fängelset i fångarnas kontroll.

När Tornadogruppen och kravallpolis gick in överöstes de med färg.

Dagen efter det värsta fängelseupploppet i England sen Strangeways 1990 lyfts larmen om att landets anstalter är ”tickande bomber”.

1 av 5 | Foto: INGEN BYLINE PÅ BILDERNA
Fångarnas egna bilder som de publicerat på internet visar hur de tagit över fängelset Winson Green i Birmingham, England.

Vid 10-tiden på fredagen, svensk tid, inleddes vad som skulle bli ett mer än tolv timmar långt upplopp på fängelset HMP Birmingham.

Enligt de första uppgifterna ska det ha handlat om upprörda fångar som inte fick använda gymmet eller titta på tv. När internerna skulle låsas in för att stävja oron ska en vakt ha hotats med en använd spruta och tvingats lämna över sina nycklar.

Personalen tvingades fly och till slut hade fångarna kontroll över fyra avdelningar.

Under upploppet ska fångarna ha startat flera bränder och kommit över vakternas utrustning, något som de bland annat visade upp på selfies i sociala medier.

Först vid 23-tiden lyckades insatsstyrkan Tornado och kravallpolis återfå kontrollen över anstalten efter sammandrabbningar med internerna som bland annat överöste polisen med färg. En fånge ska ha fått uppsöka sjukhusvård med en bruten käke.

Under lördagen beskrivs upploppet som det värsta sedan fångarna på Strangeways-anstalten i Manchester genomförde ett 25 dagar långt uppror som kostade en intern livet 1990.

240 av de fångar som var inblandade i upploppet förflyttades under lördagen, i nuläget är det okänt var de fördes.

Samtidigt har företaget G4S, som driver fängelset i Birmingham, och Englands kriminalvårdsmyndighet inlett utredningen av vad som skett under upploppet gick debatten het i landet om fångvården, skriver bland annat The Guardian.

Robert Neill, ordförande i brittiska underhuset justitieutskott, säger att han varnat regeringen för att landets anstalter är i kris och liknat dem vid ”tickande bomber”, skriver The Guardian.

Mike Rolfe, ordförande i de kriminalvårdsanställdas fack, säger också att de varnat för situationen på just fängelset i Birmingham där 30 anställda slutat de senaste veckorna.

– Det här fängelset är en tuff plats att arbeta på, det handhar ett stort upptagningsområde och en farlig grupp fångar, säger han enligt The Guardian.

– Vi har länge varnat för krisen i fängelserna och vad vi sett i Birmingham är inte unikt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

England

Birmingham

G4S