En röstomräkning igång – nu kräver Trump att de stoppas

NYHETER

NEW YORK. En av tre begärda röstomräkningar i USA är i gång.

Nu kräver Trump att de stoppas.

”Det finnas inga bevis att någon manipulerat med röstsystemet”, skriver hans advokater i en stämningsansökan.

Foto: REUTERS
Donald Trump kräver att röstomräkningen stoppas.

Det är bråda dagar för rösträknarna i amerikanska delstaten Wisconsin. På torsdagsmorgonen började man arbetet att räkna om närmare tre miljoner valsedlar och arbetet kommer att pågå dag och natt, vardag som helg, under de kommande veckorna, skriver The New York Times. Senast 12 december måste rösterna vara räknade och klara inför deadline dagen därpå.

Totalt är det tre omräkningar som Gröna partiets presidentkandidat Jill Stein begärt i lika många stater. I onsdags kom begäran in från Stein angående Michigan men först nästa vecka beräknas omräkningen komma igång.

Finns möjlighet att systemet hackats

Tillträdande president Donald Trump vann över Hillary Clinton med ynka 10 704 fler röster i Michigan. Därmed fick han delstatens samtliga 16 elektorer, som ingår i elektorskollegiet som utser presidenten.

Experter menar att det finns en möjlighet att hackare har manipulerat rösterna.

Trump ställer sig nu bakom den stämningsansökan som lämnats in till en domstol av en grupp donatorer, kallad Great America, som stödde honom ekonomiskt under valrörelsen, skriver TT. Denna "super pac" försöker att hindra en röstomräkning i Michigan, och Republikanska partiet i Michigan liksom delstatens republikanske justitieminister Bill Schuette är inne på samma linje.

”I dag har jag begärt rättegång för att stoppa Jill Steins oseriösa, dyra omräkningsbegäran”, skriver han på Twitter.

Justitieministern hävdar att det skulle bli "för dyrt" och kosta "miljontals dollar". Han menar också att begäran inte borde vara giltig eftersom hon aldrig var i närheten att själv vinna.

Nu väntas omräkningen i Michigan komma igång först nästa vecka, skriver ABC News.

Trumps advokater: ”Finns inga bevis på sabotage”

Men i Pennsylvania, som är den tredje staten Stein begärt omröstning i, är det mer komplicerat. Eftersom Jill Stein, som fick drygt en procent av rösterna i delstaten, själv var presidentkandidat kan hon inte begära omröstning utan det måste göras av medborgarna. Det har gjorts, men omräkningen är inte igång ännu.

Trumps advokatteam arbetar nu för att den inte ska bli av alls.

”Trots att hon inte är mer än en liten prick på radarn har Stein tagit över Pennsylvania valprocess. Det finns inga bevis – och inte ens en antydan – att någon faktiskt manipulerat med röstsystemet”, står det i ett klagomål som lämnades in under torsdagen, rapporterar Politico.

Röstar 19 december

Trumpssupportrar har försökt att stoppa omräkningen i alla tre delstater.

Sannolikt kommer omräkningen inte att påverka valutgången.

– Det här är definitivt inte Bush mot Gore, säger Mike Haas, ansvarig för Wisconsins röstomräkning, enligt AP.

Den 19 december ska elektorerna mötas i delstaterna för att rösta om president och vicepresident.

ARTIKELN HANDLAR OM