Kämpade – för att överrösta varandra

1 av 5
NYHETER

Berlin. Det var en väldigt hätsk stämning när runt 100 NPD-anhängare samlades för en demonstration vid Breitscheidplatz i kväll.

– Angela Merkel har blod på sina händer.

Orden från högtalarsystemet på minibussens tak ekade mellan husen.

Samtidigt gjorde runt 800 motdemonstranter sitt yttersta för att överrösta aktionen.

Det hela utspelade sig knappt hundra meter från platsen för måndagens terrordåd.

Foto: AFTONBLADET

Runt 250 kravallpoliser hade kallats in för demonstrationen. Med uppradade piketbussar och kravallstaket hade de gjort allt för att hålla de båda sidorna åt.

Demonstranterna hölls på varsin sida av Kanstraße där polisens avspärrningsband fortfarande hängde kvar efter lastbilsattacken på måndagkvällen. 

Initiativtagare till demonstrationen var nazistpartiet NPD under mottot ”stäng våra gränser”. Reaktionen på det blev att en organisation som kallar sig ”Berlins allians mot högern” genom att starta ett evenemang på Facebook snabbt lyckats mobilisera ett hundratal personer under dagen i dag. Deras motto: Vi vägrar att terrordådet användas som politiskt slagträ av någon – då allra minst högern.

Trots att vinden var isande kall eskalerade stämningen väldigt snabbt när NPD-anhängarna började dyka upp runt 18-tiden – en drygt halvtimme efter att motdemonstrationen startat. När en buss från organisationen Thügida – en systerorganisation till islamfientliga Pegida – anlände med en högtalaranläggning på taket rusade motdemonstranter ut på gatan och visslade, skrek burop och gav förarna fingret.

Men polis ingrep snabbt och bildade en kedja för att låta bussen passera.

Till slut var det en kamp om att överrösta varandra – med alla medel. På ena sidan runt 100 NPD-anhängare och på andra sidan uppskattningsvis 800 motdemonstranter som buade och visslade och skrek ”håll käften”, ”försvinn” blandat med ”refugees welcome”. NPD-sidan svarade med ”horsöner” och liknande innan de fick igång sitt högtalarsystem som överröstade allt. Då tog talare från NPD och högerpopulistiska AFD till orda.

– Det har varit så många attentat på tysk och europeisk mark i år. Det är de där uppe som har orsakat detta, därför säger vi ’fru Merkel har blod på sina händer’. Med den här invandringspolitiken har du gjort det här möjligt, sa den förste talaren.

Andra sidan svarade med att hålla upp papperslappar med hjärtan. 

– Vi är är här på grund av attentatet för att visa solidaritet och medlidande och samtidigt försöka driva bort de nazistiska och rasistiska hetsarna från gatorna, sa Felix, en av deltagarna till Aftonbladet.

– Det är avskyvärt hur högern försöker använda det här. Alla i Berlin som inte stöttar dem borde vara här i kväll, sa Nathalie.

Är det konstigt att stå här så nära platsen för attentatet så här nära inpå i tid?

– Det är olyckligt att vi måste vara så högljudda för att överrösta dem. För folk tänder ljus där borta och vill ha lugn för att sörja. Men jag är glad att jag är här för att föra ut ett budskap om kärlek istället för att sprida hat. Det är både rörande och sorgligt.

På andra sidan svarade Gerhard, en man i 50-årsåldern från stadsdelen Spandau att han har tappat tålamodet med Angela Merkels politik.

– Att en man ska kunna stjäla en lastbil och göra något så här avskyvärt. Det ska inte kunna hända. Det är en hathandling mot oss tyskar. Det är nog nu, säger han.

Demonstrationerna avslutades utan våld genom att NPD-sidan slussades ner i tunnelbanan vid Zoologischer Garten samtidigt som motdemonstranterna hölls på plats omgärdade av piketbussar.

På Breitscheidplatz, bara kort därifrån, arbetades det febrilt med att städa upp efter måndagens attack. Bakom inhägnaden pågick arbetet sent i kväll för att bygga upp de demolerade stånden igen. Arbetet beräknas pågå hela natten för att julmarknaden, mot alla odds, åter ska öppna klockan elva i morgon förmiddag. Beslutet fattades i dag av handlarna och staden Berlin.

– Men vi ska inte spela partymusik eller använda färgglad belysning. Det ska vara en plats för ro, sa Michael Roden, ordförande för handlarnas förbund till Tagesspiegel under dagen.

Att det stod en lastbil uppkörd på refugen här efter att ha mejat ned julfirare på marknaden knappt 48 timmar tidigare är svårt att förstå. Det enda som avslöjar att avskyvärda scener med döda och skadade utspelades just här är de blåa gummihandskar som ligger kvar här och där på marken. De användes av ambulans- och räddningspersonalen under den massiva räddningsinsatsen timmarna efter dådet.

NPD:s demonstration vid julmarknaden var inte den enda högeraktionen i kväll. Utanför Angela Merkels kanslibyggnad mitt emot riksdagshuset samlade också AFD till en vaka för att kräva en ändring i flyktingpolitiken. Varje onsdagkväll hålls här ”Merkel-måste-bort-onsdag” med en marsch från ett torg en bit ner längs Under den Linden. Men i dag sa man sig inte vara där för att demonstrera utan för att tänka på alla dödsoffren i attacken, enligt lokala tv-kanalen RBB.