Göteborg

Ordningsvakten Gonzalo räddade kvinna ur kanalen

Av: 

Susanna Hållbus

NYHETER

Ordningsvakten Gonzalo kastade en livboj till kvinnan som trillat i kanalen vid Brunnsparken i Göteborg.

Men hon reagerade inte. Då hoppade Gonzalo i det iskalla vattnet.

– Det kändes som rakblad över hela kroppen, säger han.

Både kvinnan och Gonzalo Campos, 43, mår under omständigheterna bra efter doppet i det iskalla vattnet. Något som GT tidigare skrivit om. Nu blir han hyllad som en hjälte av vänner, kollegor och polisen.

– Jag har svårt att smälta det att det ska vara en hjältegrej. För mig är det mer att jag inte tänker låta något hända när jag jobbar. Jag anser att man gör en sådan här grej som medmänniska, säger Gonzalo.

Det var vid 23-tiden i fredags som kvinnan lämnade krogen där Gonzalo jobbar. Kvinnan försvann runt hörnet på lokalen. Precis utanför entrén i Brunnsparken i Göteborg ligger kanalen.

– Då hör jag någon skrika ”någon har trillat i!”, säger Gonzalo.

Kämpade i blöta vinterkläder

Gonzalo och hans kollega sprang dit – då var kvinnan mitt ute i kanalen. Hon kämpade för att hålla sig ovanför ytan i sina tjocka vinterkläder. Kollegan sprang efter en livboj och Gonzalo började ta av sig uniformen.

– Vi slängde i bojen, men hon reagerade inte på det. Vi ropade att hon skulle ta tag i bojen, men hon reagerade inte på det heller, säger Gonzalo.

Gonzalo såg att kvinnan var på väg ner under ytan.

– Det är då jag fattade beslutet att hoppa i.

Eftersom han inte visste hur djupt det var, eller vad som fanns under ytan, tog Gonzalo det säkra före det osäkra. I kalsonger och strumpor hoppade han i med fötterna före, ganska nära kajkanten.

– Och det var det kallaste jag varit med om. Känslan var som att någon skär med rakblad längs hela kroppen. Det är nog den närmaste beskrivning jag kan ge, säger han.

Gonzalo fick själv kramp i vaderna och ryggen när han simmade fram till kvinnan.

– Men i den stunden var den enda tanken jag hade ”jag ska få upp henne”. Jag fick tag på henne och lyfte upp henne över ytan.

Med hjälp av bojen simmade Gonzalo med kvinnan till kanten, där ett gäng killar halat ner en stege.

– Stegen räckte inte, så jag fick lyfta upp kvinnan så att två av killarna kunde ta emot henne. Jag vet inte vad jag fick krafter från, det måste ha varit adrenalin.

Efter två minuter i det iskalla decembervattnet var Gonzalo också rätt tagen – han minns inte om han själv fick hjälp upp.

– Det kändes som flera timmar. Det var de längsta minuterna jag har varit med om.

Han har fått veta att han tog sig upp själv och att han därifrån fick hjälp att komma tillbaka in på sin arbetsplats. Då var Gonzalo kraftigt nedkyld. Han hade stukat ena foten och skrapat knäna. Väl på sjukhuset fick han värmande dropp, en linda runt foten och stelkrampsspruta.

– Vattnet är inte det fräschaste man kan hamna i. Jag fick två kallsupar också, så att jag inte blivit magsjuk är ett under. Jag är rätt förkyld, om man säger så.

Åkte tillbaka till jobbet

Efter två timmar på sjukhus kunde Gonzalo Campos åka tillbaka till jobbet. Chefen hade kallat in en ersättare men Gonzalo ville köra på sista timmen till halv fyra ändå.

Tidigare har han och kollegorna har skämtat om att de aldrig skulle hoppa i det smutsiga vattnet i kanalen norr om Brunnsparken.

– Det fick jag äta upp, hehe. Men jag kan säga så här: jag hade inte tvekat en sekund på att göra det en gång till om någon var i nöd, säger Gonzalo.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Göteborg