Stein drar tillbaka ansökan om röstomräkning

avIsabelle Nordström

Gröna partiet drar tillbaka sin begäran om röstomräkning i Pennsylvania.

Det betyder att Trump är slutgiltlig vinnare.

Partiledaren Jill Stein ifrågasätter varför man måste samla in miljontals dollar för att kunna lita på valresultatet.

Foto: Christopher Dolan / TT NYHETSBYRÅN
Jill Stein, partiledare för ”The Green party”

Det blir ingen omräkning av rösterna i Pennsylvania. Företrädare för Gröna partiet, som drivit frågan om omräkningen, uppger att de inte har råd att betala en miljon dollar som hade krävts, enligt AP. Beskedet kom på lördagen.

”Parterna är vanliga medborgare. De kan inte betala summan på en miljon dollar som tingsrätten kräver”, skriver Steins advokater i handlingar som lämnats in till tingsrätten, uppger Reuters.

Jill Stein, Gröna partiets presidentkandidat, hade begärt omräkning av rösterna i tre delstater: Michigan, Wisconsin och Pennsylvania. I Wisconsin lyckades hon, men nu sinar kassan.

Hon kommenterade själv nederlaget på Twitter.

”Hur konstigt är det inte att att vi måste hoppa igenom byråkratiska gångar och samla in miljontals dollar för att kunna lita på valresultatet?”

Ville utesluta sabotage

Beskedet att det inte blir någon omräkning i Pennsylvania innebär att Hillary Clinton inte kan få ihop tillräckligt med elektorsröster för att vinna över Donald Trump. Hon hade behövt vinna i alla tre.

Syftet med omräkningen hade varit att kontrollera om någon hade manipulerat med röstsystemet.

Reglerna för Pennsylvania skiljer sig åt jämfört med Wisconsin. Jill Stein som kandidat inte kunde lämna in en egen begäran – däremot kan medborgarna göra det.

Efter att ha uppmanat medborgare att begära omräkning meddelade Steins kampanjstab i måndags att det hade skett i över 100 valdistrikt, skriver Politico. Men det räckte inte.

Jämna stater

Stein begärde omräkning av rösterna i de stater där Trump vann knappt över Clinton. I Michigan vann han med ynka 10 704 röster. I Wisconsin pågår rösträkningen sedan torsdagsmorgonen.

Trump och republikanska partiet har krävt att omräkningarna skulle stoppas.

”En omräkning är så dyr på grund av att förtroendevalda vägrat investera i ett röstsystem från 2000-talet”, skriver Jill Stein på Twitter.

ARTIKELN HANDLAR OM