Kongos president vägrar avgå – 26 döda i protester

1 av 2
NYHETER

Säkerhetsstyrkor har skjutit ihjäl minst 26 demonstranter i Kongo-Kinshasas huvudstad och andra städer i landet, enligt Human Rights Watch.

Oroligheterna beror på att president Joseph Kabila inte avgår, trots att hans mandatperiod löpt ut.

Protesterna startade i tisdags på flera håll runt om i landet, skriver AP.

Sedan dess har 26 personer dödats och ett okänt antal arresterats. Från staden Goma i östra Kongo kommer rapporter om hur dussintals män gripits och förts iväg med lastbilar.

Joseph Kabilas regim har infört förbud mot demonstrationer och de annars livliga gatorna i Kinshasa ligger mestadels öde, enligt AP:s korrespondent.

Oro för nytt krig

– Jag är mycket oroad över arresteringarna av de som försöker uttrycka sin politiska åsikt, säger Maman Sidikou, chef för FN:s insats i landet, enligt AP.

Kritiker anklagar Kabila, som varit Kongos president sedan hans far Laurent Kabila sköts ihjäl år 2001, för att klamra sig fast vid makten. Han kan enligt lag inte kandidera för ytterligare en presidentperiod, men kan sitta kvar till en efterträdare utsetts. Nästa val är planerat till 2018.

EU och USA har uppmanat Kabila att avgå. Kongo-Kinshasa genomled ett inbördeskrig mellan 1996 och 2003, en konflikt som dödade miljontals kongoleser och som spred sig till grannländerna. Oron för att konflikten ska blossa upp igen är stor.

ARTIKELN HANDLAR OM