Apple kräver Stockholm på 50 miljoner

avAftonbladet

Foto: Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN

Apple skulle öppna en butik i Kungsträdgården - men den nya blågröna majoriteten säger nej.

Nu rasar Apple och kräver att staden köper tillbaka den tilltänkta byggnaden för ett rekordstort belopp, skriver Fastighetsvärlden.

Det var i oktober som den politiska majoriteten satte stopp för planerna på att ge Apple en flaggskeppsbutik i Kungsträdgården. Responsen på beslutet blev inte nådig.

– Det var absolut inga snälla ord, det var elaka sådana som jag inte vill återge, säger Björn Ljung (L), ledamot i stadsbyggnadsnämnden, till Fastighetsvärlden.

I samband med beskedet uppgav politikerna att man skulle hjälpa Apple att hitta ett nytt bra läge för en flaggskeppsbutik, men man fick nobben.

– Vi fick då höra att Apple inte vill ha något mer med Stockholms stad att göra.

Apple äger fortfarande byggnaden där restaurangkedjan TGI Fridays är hyresgäst, där det var tänkt att butiken skulle ligga.

I december berättade det nya finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) för Fastighetsvärlden att staden kan tänka sig att köpa byggnaden från Apple – som såldes för 129 miljoner kronor.

Nu har Apple gett svar på tal och kräver 179 miljoner kronor, alltså 50 miljoner mer, för att staden ska få köpa tillbaka byggnaden.

– Det är långt över vad de betalade, säger Björn Ljung, till Fastighetsvärlden.

Enligt uppgift till tidningen har Vasakronan försökt få Apple att intressera sig för andra lokaler i nya Sergelhuset vid Sergels torg – men fått nobben. Stockholm stad har även föreslagit den nya delen av Gallerian som AMF Fastigheter byggt, men Apple är inte intresserade.

ARTIKELN HANDLAR OM