Lång väntan på hjälp för nödsatta efter Idai

avTT

1 av 2 | Foto: Tsvangirayi Mukwazhi
En familj i Chimanimani i Zimbabwe letar efter sin son som begravts i leran efter att cyklonen Idai slagit till.

Räddningsarbetare kämpar mot klockan för att hinna rädda så många som möjligt av de tusentals människor som är i nöd efter stormen Idai i sydöstra Afrika.

– Tiden håller på att rinna ut, säger Caroline Haga vid Röda Korset.

Under tisdagen räddades, enligt Röda Korset, runt 170 personer som tagit sig upp i träd och på hustak för att undkomma den dödliga tropiska stormen Idai som slagit hårt mot Moçambique och grannländerna Zimbabwe och Malawi. Tusentals väntar fortfarande förtvivlat på hjälp – och tiden börjar bli knapp.

– Folk har väntat på att bli räddade i över tre dagar nu, säger Röda Korsets talesperson Caroline Haga, som befinner sig i staden Beira, till AFP.

– Tyvärr kan vi inte hjälpa alla så vi prioriterar barn, gravida kvinnor och skadade, fortsätter hon.

De kraftiga regn som fallit i samband med cyklonen har varit förödande. Räddningsorganisationer säger sig ha varit beredda på att stormen skulle slå till – men inte på de massiva översvämningar som följt och som täckt hela samhällen.

– Ingen var förberedd på översvämningarna, säger Haga.

Dödstalen ökar

Zimbabwes regering uppger att runt hundra människor omkommit i landet och att över 200 fortfarande saknas.

I grannlandet Malawi har en miljon människor drabbats av stormen och 80 000 tvingats lämna sina hem.

I Moçambique är situationen troligen ännu värre.

– Vi har redan mer än 200 döda och nära 350 000 är i riskzonen, sade Moçambiques president Filipe Nyusi på tisdagen.

Stormen är en av de värsta någonsin på södra halvklotet enligt FN och dödstalen befaras öka rejält.

President Filipe Nyusi har tidigare nämnt att det kan röra sig om tusen dödsfall – bara i Moçambique. Informationen är knapphändig då vissa drabbade områden, som staden Beira, isolerats totalt när internet och telefonnät slagits ut samtidigt som vägar och flygplatser förstörts i ovädret.

Enligt Rädda barnen är 260 000 barn i Moçambique i riskzonen och 400 000 människor i landet har blivit hemlösa, uppger Röda korset.

”Världen har inte förstått”

FN:s världslivsmedelsprogram uppger att FN förbereder för att kunna hjälpa 600 000 människor i nöd – men varnar samtidigt för att man ännu inte vet hur allvarlig situationen är.

– Jag tror inte att världen har förstått omfattningen av problemet, säger Herve Verhoosel, vid FN:s världslivsmedelsprogram.

Personal från flygvapnet i Moçambique och Sydafrika deltar i räddningsarbetet för att nå människor i områden som isolerats och där det inte går att komma fram med hjälp på annat sätt än luftvägen. Flygplatsen i Beira har kunnat öppna igen efter att tillfälligt ha stängs när delar av den förstördes i stormen – men dess kapacitet är inte tillräcklig för att vara det flygnav som behövs, rapporterar AFP.

Fem svenskar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap åker på onsdag kväll ned till Moçambique för att hjälpa till i räddningsarbetet.

Moçambique utlyste på onsdagen en tre dagars landssorg till följd av katastrofen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cyklon