Brexit – Storbritannien lämnar EU

Macron: Brexit en symbol för krisen i Europa

avJenny Rydberg

Förnyelse och handling krävs för att det europeiska samarbetet ska leva vidare – och folket i Europa behöver ta lärdom av brexit.

Det skriver Emmanuel Macron i ett debattinlägg som har publicerats på 22 olika språk.

Frankrikes president Emmanuel Macron skriver i debattinlägget att han vänder sig direkt till Europas medborgare. Han skriver att de kommande EU-valen kommer bli avgörande för Europas framtid och att läget är akut. Enligt presidenten är brexit en symbol för krisen i Europa.

Foto: Philippe Wojazer / TT
Frankrikes president Emmanuel Macron.

”Ett nationalistiskt tillbakadragande innebär att förkasta utan att erbjuda en lösning. Och denna fälla hotar hela Europa: de som utnyttjar missnöjet, och får hjälp av falsk information, lovar allt och dess motsats”, skriver presidenten.

Emmanuel Macron skriver vidare att EU-medborgare måste stå starka inför liknande manipulationer.

”Frihet, skydd och framsteg”

För att det europeiska samarbetet ska leva vidare krävs förnyelse, skriver presidenten:

”Det är dags för en förnyelse av Europa. I stället för att vända oss inåt och splittras, föreslår jag att vi tillsammans bygger upp denna förnyelse kring tre ambitioner: frihet, skydd och framsteg”.

Emmanuel Macron nämner flera konkreta förslag för att förnya Europa. Han föreslår bland annat att en byrå som skyddar EU-ländernas valprocesser från manipulation och cyberattacker ska inrättas. Han föreslår också ett införande av en gemensam gränspolis och en europeisk asylbyrå.

”Brexit-dödläget en läxa”

Den franska presidenten vill också införa en ”konferens för Europa” innan årets slut, där en färdplan för EU ska utarbetas.

Emmanuel Macron tar också upp klimatfrågan i sitt debattinlägg:

”Hur kan vi se våra barn i ansiktet, om vi inte minskar vår klimatpåverkan?”, skriver han.

Debattinlägget har publicerats online på 22 olika språk, samt i ett 30-tal tidningar i Europa.

”Medborgare i Europa, brexit-dödläget är en läxa för oss alla. Men vi kan gå vidare och ge de kommande valen och vårt projekt en mening”, skriver Emmanuel Macron.

Foto: Philippe Wojazer / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
ARTIKELN HANDLAR OM