Sökandet efter försvunna ubåten inne i ”kritisk fas”

avStaffan Dickson

Den argentinska flottan avfärdar uppgifterna om att signalerna i södra Atlanten kom från den försvunna ubåten San Juan.

Eftersom syret ombord håller på att ta slut har sökandet nu gått in i en ”kritisk fas”.

– För närvarande har vi inget spår efter ubåten, säger talespersonen Enrique Balbi enligt argentinska Clarín.

1 av 3 | Foto: Marina Devo / TT / NTB Scanpix
Lärare från en skola hänger upp en skylt i Argentinas färger med texten: ”ARA San Juan, vi väntar på dig”.

Sökandet efter den försvunna ubåten San Juan har nu pågått i sju dygn. Efter att besättningen på sökflyget P-8 Poseidon slagit larm om att den upptäckt vita nödraketer över Atlanten hittades en livbåt i området. Men enligt den argentinska flottan kom varken raketerna eller livbåten från den försvunna ubåten. Till exempel ska nödraketerna ombord på San Juan vara röda och gröna.

– Det är ganska vanligt att fartyg befinner sig i området. På grund av vågorna är det också vanligt att de kan tappa en livbåt, säger flottans talesperson Enrique Balbi enligt nyhetsbyrån AP.

”Utesluter inte andra möjligheter”

Ubåten San Juan med en besättning på 44 personer är saknad sedan förra onsdagen då den var på väg från staden Ushuaia nära Argentinas sydspets till kuststaden Mar del Plata, omkring 40 mil söder om huvudstaden Buenos Aires. Ubåten skulle ha kommit fram till Mar del Plata i måndags.

När sökandet nu pågått i en vecka växer oron för att syret ombord på ubåten håller på att ta slut. Syrereserverna beräknas nämligen räcka i mellan sju och tio dagar, rapporterar AP.

– Vi befinner oss fortfarande i sök- och räddningsfasen. Vi är i den kritiska fasen. Vi antar att den under de senaste sju dagarna inte har kunnat gå upp till ytan och fylla på syrereserverna. Men vi utesluter inte andra möjligheter, säger Enrique Balbi enligt Clarín.

Anhöriga är kritiska

Ett 30-tal fartyg och flygplan och 4 000 personer från Argentina, USA, Storbritannien, Chile och Brasilien har varit inblandade i sökandet efter ubåten.

Vissa anhöriga till besättningsmedlemmar klagar dock över att argentinska myndigheter reagerade för sent.

– Det tog två dagar för dem att acceptera hjälp eftersom de förminskade situationen, säger Federico Ibañez, bror till den 36-årige besättningsmedlemmen Cristian Ibañez, till AP.

ARTIKELN HANDLAR OM