Zimbabwes president Mugabe har avgått

1 av 10 | Foto: Ben Curtis / AP
Jublande folkmassor i Harare efter beskedet om Robert Mugabes avgång.

avJoakim Magnå

NYHETER

Robert Mugabes 37-åriga styre är över.

Zimbabwes president meddelade sin avgång i ett brev till talmannen i landets parlamentet.

Han skriver att han lämnar sitt ämbete med ”omedelbar verkan”.

Talmannen Jacob Mudenda läste upp den 93-årige ledarens avgångsbrev i parlamentet.

”Jag Robert Gabriel Mugabe meddelar i enlighet med sektion 96 i Zimbabwes författning med detta formellt min avgång ... med omedelbar verkan”, säger talmannen som citerade brevet, enligt AFP.

Med brevet avslutar Mugabe ett 37 år långt enväldigt styre.

”Mitt beslut att avgå är frivilligt. Det kommer av min oro över Zimbabwes folks välbefinnande och min förhoppning om en smidig, fredlig och icke-våldsam maktövergång som betonar nationell säkerhet, fred och stabilitet”, skriver han.

Robert Mugabe förlorade sin makt efter att militären på bara några dagar tagit kontroll över landet. Presidenten hotades av riksrätt om han inte avgick frivilligt.

Biltutor och jubel

Militären eldades på av att Robert Mugabe kämpat för att hustrun, den över 40 år yngre Grace Mugabe, skulle fortsätta leda regimen.

Nu väntas i stället vice president Emmerson Mnangagwa ta över. Han var redan tidigare påtänkt som efterträdare men tappade mark till förmån för presidentfrun.

Avgångsbeskedet kom under tisdagen på ett extrainsatt sammanträde i landets politiska församling. Tanken var egentligen att diskutera riksrättsförfarandet.

Under veckan har tiotusentals medborgare gjort sig hörda på gatorna och krävt Mugabes frånträde.

Efter tisdagens beskedet hördes biltutor och jubel i huvudstaden Harare.

May uttrycker stöd

Storbritanniens premiärminister Theresa May säger i ett uttalande att Zimbabwe nu har ”en möjlighet att staka ut en ny väg fri från det förtryck som kännetecknat hans styre”.

Hon förklarar att Storbritannien, i egenskap av tidigare kolonialmakt, kommer att göra allt som går för att stötta ”folkets förhoppning om fria och rättfärdiga val och möjligheten att återuppbygga landets ekonomi under en legitim regering”.

I Robert Mugabes avgångsbrev nämndes inte vem han lämnar över makten till, skriver Reuters. Talmannen påpekade att han undersöker lagstiftningen för att se till att en ny ledare är på plats innan onsdagen är över.

Så har Mugabe hållit sig kvar vid makten 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM