M-topp utreds efter misstänkt sexuellt övergrepp

avEbba Thornéus

En högt uppsatt man inom Moderaterna utreds för sexuella övergrepp.

Detta efter att en tidigare partikollega vittnat om hur mannen vid upprepade tillfällen sextrakasserade henne under Almedalsveckan.

– Att vara ung och vilja göra karriär inom politiken gör att man hamnar väldigt utsatt position, säger Jessica Schedvin till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: PER PETTERSSON
Foto: TT

Tusentals kvinnor har de senaste veckorna i samband med den internationella metoo-kampanjen under olika hashtaggar vittnat om övergrepp och sexuella trakasserier från manliga kollegor och chefer

I fredags skrev över 1 600 kvinnor inom politiken om saker de utsatts för under #imaktenskorridorer.

Jessica Schedvin, 27, var under många år aktiv inom Moderaterna, och berättar nu öppet om en händelsen som utspelade sig under politikerveckan i Almedalen för tio år sedan.

Försökte hångla med kvinnan

En manlig etablerad politiker, idag riksdagsledamot och en av Moderaternas toppolitiker, ringde en kväll upp henne och frågade om hon ville mötas upp och diskutera poltik över ett glas vin, vilket Jessica Schedvin tackade ja till.

– Jag blev väldigt smickrad som ung politiker att han uppmärksammade mig på det sättet. Men det slutade tvärt när han oförberett började kyssa mig. Trots att jag sa nej så respekterade han inte det utan sa att det är så här det fungerar i politiken, berättar Jessica Schedvin för Aftonbladet.

Kallade kvinnan hora

De efterföljande dagarna ska mannen sedan ha skickat ett tiotal nakenbilder på sig själv till henne samt länkar till porrsajter. Jessica, som vid upprepade tillfällen förklarade att hon inte var intresserad, fick även en bild på sitt boende i Almedalen där ordet ”hora” förekom i meddelandet.

Jessica polisanmälde aldrig trakasserierna men säger att den pågående metoo-kampanjen väckte minnena till liv och att hon nu vill varna andra.

– Att vara ung och vilja göra karriär inom politiken gör att man hamnar i en väldigt sårbar och utsatt position. Jag berättar detta för att uppmärksamma de frågor som växt fram genom metoo-kampanjen som är jätteviktig och jag hoppas att vi kommer att se ett paradigmskifte nu, säger hon och fortsätter:

– För detta sker inte bara i politiken utan i alla branscher.

M: Inlett utredning

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer bekräftar för Aftonbladet att man under helgen tagit del av kvinnans berättelse och inlett en utredning.

”Med hänsyn till utredningen kan jag inte i nuläget gå in närmare på detaljer”, skriver Strömmer i ett mejl.

Även Jessica Schedvin bekräftar att Moderaterna hanterar situationen.

– De har agerat jättebra och visat att de verkar vilja ta detta på allvar, säger Jessica Schedvin som varit i kontakt med partiet under helgen.

ARTIKELN HANDLAR OM