Resultatet i Kongo-Kinshasas val ifrågasätts

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jerome Delay/AP/TT
Invånare i Kinshasa firar Tshisekedis seger.

Oppositionsledaren Félix Tshisekedi vann presidentvalet i Kongo-Kinshasa med 38,57 procent av rösterna och utses preliminärt till blivande president, meddelar valmyndigheten.

Resultatet strider mot observatörsrapporter och ifrågasätts av bland andra Frankrike.

Félix Tshisekedi betygar efter segern sin aktning för den avgående presidenten Joseph Kabila, som han beskriver som "en viktig politisk partner".

Han lovar inför tusentals jublande anhängare i huvudstaden Kinshasa att han kommer att bli en president för alla kongoleser.

Om Tshisekedis seger bekräftas inom tio dagar kommer han att bli den första ledare som kommer till makten i landet efter ett val sedan Patrice Lumumba, landets första premiärminister efter självständigheten från Belgien 1960.

Annan vinnare

Den nationella valkommissionens ordförande Corneille Nangaa uppger att Tshisekedi fick fler än 7 miljoner röster, och blir den som får efterträda Joseph Kabila, som har varit landets president i 18 år.

En annan oppositionsledare, Martin Fayulu, fick omkring 6,4 miljoner röster, och den sittande presidentens handplockade kandidat, Emmanuel Ramazani Shadary, runt 4,4 miljoner.

Valresultatet var hett emotsett efter att redovisningen skjutits upp flera gånger, bland annat med hänvisning till logistiska orsaker.

Den inflytelserika biskopskonferensen anser däremot att tvåan Martin Fayulu vann valet och det motsägelsefulla beskedet kan skapa en konflikt mellan regeringen och kyrkan.

Biskopskonferensen hade 40 000 valobservatörer på plats under valdagen och anses vara en av landets mest inflytelserika och pålitliga institutioner.

”Kupp”

Martin Fayulu kallar valmyndighetens besked för en "valkupp".

– Resultatet har inget att göra med sanningen i valurnorna, säger han i en intervju med RFI.

Han uppmanar observatörerna att offentliggöra de "riktiga" resultaten.

Även Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian ifrågasätter det officiella resultatet.

– Vi måste få klarhet om dessa resultat, som är motsatsen till vad vi väntat oss, säger han i en intervju med tv-kanalen CNews.

– Katolska kyrkan i Kongo har gjort sin beräkning och meddelat ett helt annat resultat, tillägger Le Drian.

Kravallpolis hade inför beskedet placerats vid valkommissionens huvudkvarter i Kinshasa och på andra platser i huvudstaden för andra kvällen i rad, på grund av farhågor om våldsamheter.

Misstänkt fusk

Observatörer vid vallokaler under valdagen noterade flera typer av problem. Bland annat räknade många vallokaler rösterna enbart med maskinräkning trots att alla röster enligt lag ska kontrollräknas för hand. På de flesta håll fick väljarna inte heller ta del av valräkningsprotokoll, vilket det enligt lag ska finnas. Många observatörer uppgav även att en del väljare hindrades från att rösta.

Själva valet hölls till slut efter två år av förseningar. Många har under den utdragna processen misstänkt omfattande fusk för att säkerställa en valseger för Shadary.

Efter att valkommissionen utropade resultatet har tusentals oppositionsanhängare börjat fira på gatorna. En del ropar att landet "vänt blad" från eran Kabila, som inleddes 1997, då Joseph Kabilas far Laurent ledde ett uppror mot diktatorn Mobutu Sese Seko, som avsattes.

Joseph Kabila tog sedan över makten år 2001 när hans far mördades.

Publicerad:

LÄS VIDARE