Klart: Årets maj blir varmare än någonsin

Maj månad är inte riktigt slut än, men SMHI tycker gott att vi kan ta ut segern i förskott.

Årets maj klår flera tidigare rekord vad gäller sol och värme, skriver Dagens Nyheter.

I Skåne är det så pass varmt att en skola under tisdagen tvingades stänga.

Maj månad har länge varit ökänd som en svårslagen månad i meteorologkretsar.

Men nu står det alltså redan klart: 2018 blir året som klår mångåriga rekordinnehavaren 1889 – med råge. Detta gäller även om de två resterande dygnen skulle komma att bli kallare än väntat, skriver Dagens Nyheter.

Det var i Göteborg som man i slutet av 1800-talet registrerade en medeltemperatur på 15,8 grader, vilket ungefär motsvarar en normal junimånad i samma stad.

Maj lika varmt som juli

Hittills i år har SMHI mätt upp en medeltemperatur på hel 17 grader i Göteborg under maj månad – en temperatur som vore normal under självaste sommarmånaden juli.

Förutom i Götaland kommer värmerekorden att slås i både Svealand, södra Norrland och en bit upp över Norrlandskusten. SMHI räknar dessutom med att behöva justera upp siffran något under de dagar som återstår av månaden.

– Det blir rejäla putsningar på mellan 1 och 2 grader på många håll. Det är väldigt sällan vi drar upp rekorden med så mycket över en så pass stor del av Sverige, säger Sverker Hellström, meteorolog på SMHI till DN.

Skola tvingades stänga

Även om värmen är till glädje för många ställer den ofrånkomligen till med problem på sina håll. Eldningsförbud sätter käppar i hjulen för grillsugna och flertalet skogsbränder har rasat de senaste veckorna.

Under tisdagen tvingades en skola i Malmö klappa igen efter lunch när inomhustemperaturen närmade sig 30 grader, rapporterar SVT Nyheter.

– Vi hade det otroligt varmt i lokalerna. Vi övervägde att ha lektionerna ute, men när man har 500 elever kändes det säkrare att skicka hem dem, säger Charlotte Löfqvist, rektor för Västra Hamnens skola till SVT Nyheter Skåne.

Just Skåne innehar just nu, tillsammans med Småland, delad förstaplats vad gäller den absolut högst uppmätta temperaturen under maj. Det var i Kristianstad och Kalmar som termometern visade på 32,5 grader i slutet av maj 1892.

Fortsatt varmt, torrt och soligt

Det rekordet lär inte slås i år. Däremot räknar SMHI med att antalet soltimmar blir rekordmånga på samma platser där medeltemperaturen är rekordvarm. Även regnet har lyst med sin frånvaro, men där krävs det att inte en droppe faller från skyn för att slå rekordet från 1947.

Där är hoppet redan ute, eftersom samtliga stationer redan registrerat regn. På vissa platser har det dock fallit mindre än en millimeter under hela månaden.

Den som är orolig att sommaren nu är förbrukad, i och med rekordvarma maj, kan dock vara lugn. Värmeböljan ser ut att dröja sig kvar.

– Det verkar som om varmluften pulserar lite fram och tillbaka. Det syns inget riktigt bakslag i de längre prognoserna, säger Sverker Hellström till DN.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN