Nyheter

Imam välkomnar tillstånd för böneutrop

avTT

Foto: Mikael Fritzon/TT
Den tillfälliga moskén i Växjö där böneutropen nu får sändas ut. Arkivbild.

Stiftelsen Växjö muslimer får tillstånd för högtalarutsända böneutrop från en moské i stadsdelen Araby på fredagar. Stiftelsen vill att fler moskéer tar efter deras initiativ.

– Nu när beslutet är taget så är väldigt många muslimer glada, säger stiftelsens presstalesperson Avdi Islami till TT.

Enligt polismyndigheten, som beviljat tillståndet, får utropet inte ljuda starkare än 110 decibel "utomhus i förskolornas utemiljö" och 45 decibel "inomhus i bostäder och skolverksamheter". 110 decibel, motsvarar ungefär ljudet av en tryckluftsborr, 45 decibel är ungefär samma ljudnivå som i ett kontorslandskap.

– Det handlar om hänsyn till allmän ordning och säkerhet och till trafiken. Det är den faktiska högtalarutsändningen vi har haft i vår prövning och vi har inte tagit hänsyn till andra intressen och synpunkter. Vi håller oss åsiktsmässigt neutrala, säger Klas Werme, rättschef vid polisens region Syd.

Böneutropet en symbol

Stiftelsen Växjö muslimer är nöjd. Enligt Avdi Islami besöker ungefär tusen muslimer på ett eller annat sätt moskén varje år.

– Man började ropa till bön då det inte fanns telefoner och annat, det kom att bli en symbol. Man kan jämföra kyrkklockan med utropet på ett sätt, då båda har ett symboliskt värde i dag. Samtidigt har kyrkklockan en annan aspekt i Sverige, det är en del av det kulturella här.

Utropet kommer att vara förinspelat och högtalarna kommer att riktas enligt kriterierna i tillståndsbeslutet, berättar Avdi Islami. Samtidigt menar han att det är viktigt att människor accepterar olika religiösa budskap i vardagen.

– Det blev en stor fråga av ingenting. Vi har ett samhälle där vi är olika, då är det bättre att tänka att olikheterna ska stärka oss. Böneutropet är inte skadligt, det ska vara bekvämt för örat.

"Drar isär Växjö"

Kommunalrådet Anna Tenje (M) har tidigare bett stiftelsen att ta tillbaka sin ansökan för att hon tror att frågan kommer att skapa splittring i samhället.

– Jag tror inte att böneutrop kommer att stärka integrationen i Växjö, utan snarare riskerar att dra isär Växjö ännu mer och bidra till fler motsättningar i ett läge där det redan finns motsättningar. Så jag beklagar att polisen drar den här slutsatsen.

Tillståndet gäller från och med nu och ett år framåt. Polisen i Växjö följer samma princip som kollegerna i Botkyrka kommun, där tillståndet prövas en gång om året. Utropet får ske i tre minuter och 45 sekunder, med start klockan 13 sommartid och klockan 12 normaltid. Utropet sker via en förinspelad ljudfil.

Frågan om muslimska böneutrop i Sverige är kontroversiell. Enligt en Sifo-undersökning som TV4 lät göra i mars svarade 60 procent att sådana bör vara förbjudna. 21 procent svarade att de bör vara tillåtna.

Landets ledande politiker är splittrade i frågan. KD-ledaren Ebba Busch Thor uppmanade tidigare i år sina partiföreträdare i landet att rösta nej till böneutrop från moskéer. Även Allianskollegan Ulf Kristersson (M) är skeptisk. Statsminister Stefan Löfven (S) anser att frågan ska hanteras av kommunerna och får medhåll av Miljöpartiet och Vänsterpartiet.